Seeberg: Fogh truede Per Stig til Irak-krig

Den daværende udenrigsministers opbakning til Irak-krigen skyldtes trussel fra Anders Fogh, mener Seeberg

Den tidligere konservative politiker Gitte Seeberg fortæller nu, hvordan det internt blev oplevet, da daværende udenrigsminister Per Stig Møller (K) i 2003 hen over en weekend skiftede holdning til spørgsmålet om en krig i Irak.

Det skriver Jyllands-Posten mandag. Seeberg var på daværende tidspunkt udenrigspolitisk ordfører for partiet.

- Per Stig Møllers linje havde ikke været til at misforstå. Der var ingen tvivl om, at der skulle et fornyet mandat i FN til, siger hun i bogen "Et land i krig".

Den daværende udenrigsministers holdningsændring kom derfor som en stor overraskelse for Seeberg.

- Det var ikke det, som han selv havde sagt i alle de måneder. Jeg havde opfattelsen af, at han havde fået sat pistolen for tindingen, og at han så valgte at klappe hælene sammen, siger Gitte Seeberg ifølge Jyllands-Posten.

Hun forklarer, at truslen fandt sted på et møde, hvor den daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og daværende partiformand for De Konservative Bendt Bendtsen deltog.

Her fik Per Stig Møller angiveligt valget mellem at støtte krigen eller træde tilbage som udenrigsminister. Men den udlægning af sagen genkender Per Stig Møller ikke.

- Der er mange subjektive oplevelser af forløbet, som ikke er rigtige. Jeg blev ikke banket på plads. Jeg sagde hele vejen igennem, at beslutningen skulle være forankret i FN. Og at det ville være bedst at få en ny FN-resolution, siger han ifølge Jyllands-Posten.

- Men da det ikke kunne lade sig gøre, måtte vi nøjes med den resolution, der var. Og Folkeretskontoret vurderede, at der var FN-forankring, siger den daværende udenrigsminister.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere