Knald eller fald for Søvndal på søndag

Partiformand Villy Søvndals allerstørste opgave på weekendens SF-landsmøde bliver den, han holder til sidst, hvor alle skal føle, at de stadig er med i SF

Partiformand Villy Søvndal på et tidligere SF-landsmøde, omgivet af ungt bøgeløv i håbets lysegrønne farve. I nogenlunde samme rammer skal han på søndag holde sit livs måske vigtigste tale - den, der skal samle fløjene i SF: (Foto: Thomas Fredberg/Polfoto)
Partiformand Villy Søvndal på et tidligere SF-landsmøde, omgivet af ungt bøgeløv i håbets lysegrønne farve. I nogenlunde samme rammer skal han på søndag holde sit livs måske vigtigste tale - den, der skal samle fløjene i SF: (Foto: Thomas Fredberg/Polfoto)

I dag sidder SF's formand, udenrigsminister Villy Søvndal, helt sikkert og tænker på den tale, han skal holde på Hotel Comwell i Kolding, når SF's landsmøde begynder.

Det har været betegnet som hans livs vigtigste tale - den, der skal få landsmødet til at bakke op om ham og hans regeringsprojekt, selv om vælgerne nærmest flygter over hals og hoved fra det mindste af de tre nye regeringspartier.

Talen, som runder af
Men ekstrabladet.dk's kommentator Hans Engell mener, at der venter en tale, som er endnu vigtigere for Søvndal:

- Den tale, som han skal holde for at runde landsmødet af - det bliver den, der afgør, om partiet holder sammen efter på søndag, siger Engell til ekstrabladet.dk.
Læs:

Se også: Top-SF'ere i oprør mod Villy

På landsmødet skal der dels stemmes om en syndflod af forslag til arbejds- og principprogram og landsmødeudtalelser, og en del af forslagene peger i retninger, som Villy Søvndal og hans støtter bestemt ikke vil bryde sig om. Og der skal vælges landsledelse, som derefter skal udpege en eller måske to næstformænd - et valg, som vil blive gjort til målestok for, hvilken af SF's fløje, der forlader Kolding som sejrherrer.
Læs:

Se også: Ny SF-kandidat skal redde Søvndal

De skal blande blod på fremtiden
Lige så lidt som andre iagttagere har Hans Engell noget sikkert bud på, hvordan dramaet i SF lander.
Læs:

Se også: Qvortrup: Krise med store, flammende bogstaver

Men han slår fast, at partiformand Søvndals største opgave bliver at få alle til at føle, at de fik noget med sig og ikke blev fuldstændigt tværet ud.

- Han skal få landsmødet til at blande blod og forpligte sig på en fremtid i fællesskab. Han skal holde på hat og briller og i det hele taget holde styr på alt og alle, siger Hans Engell, som anser opgaven for vanskelig, men ikke umulig.

Taberne behandles ordentligt
- SF har altid haft mange interesser i spil, også på landsmøderne, siger Engell med op mod 40 års erfaring som iagttager som baggrund. - Når det hidtil altid - stort set - siden 1967 er lykkedes at holde sammen på partiet alligevel, skyldes det, at SF har formået at behandle sine tabere ordentligt. Ligegyldigt hvad man ellers har været uenige om. Folk som Holger K. og Steen Gade, som begge har tabt magtkampe tidligere, er jo stadig med og har fremtrædende poster.

- Men mener du, at gruppen af 'traditionister' eller 'fodformede', som repræsenteres af bl.a Søvndals tidligere kæreste Pernille Frahm og næstformand Meta Fuglsang, vil kunne gøres tilfredse, hvis de taber næstformandsvalget?
Læs:

Se også: Pernille Frahm: Masser af knive i toppen af SF

- Jaja. De skal nok få noget alligevel. Og så er det op til Villy at holde en afrundende statsmandstale, hvor alle finder hinanden og kan se fremtiden for sig. Lykkes det ikke, kan dramaet fortsætte efter landsmødet, blot i forstærket og, for Søvndal og hele regeringsprojektet, katastrofalt omfang.

Besværgelser er ikke nok
- Så det nytter ikke, at Villy bare kommer med besværgelser, advarer Hans Engell. - Han skal virkelig være imødekommende.

Den erfarne iagttager indrømmer over for ekstrabladet.dk, at han har fejlvurderet dramaet i SF denne gang.

- Der er meget større irritation, end jeg troede, ikke mindst over den meget unge skatteminister Thor Möger Pedersens lynkarriere. Det har virkelig stødt mange, at han er kommet på stort set alle de betydningsfulde poster, selv om han end ikke har kunnet blive valgt til Folketinget.
Læs:

Se også: Søvndal kræver ro efter intern SF-strid

- Måske beviser dette forløb, at de politiske partier slet ikke er færdige, som mange ellers mener. SF lærer i denne tid, at partiorganisationernes magt faktisk er stor, konstaterer Hans Engell.

Sådan sammensættes SF's landsledelse

I SF's partilove, som de ser ud efter landsmødet i 2011, beskrives valgene til landsledelse i § 8.

Der vælges i lige år 16 medlemmer og fem stedfortrædere. De er valgt i rækkefølge efter stemmetal, dog med visse begrænsninger:

1) Højst fire medlemmer (ud over formanden) kan være medlemmer af Folketinget eller ministre. Ændrer et medlem i valgperioden status i denne sammenhæng, kommer suppleanter i anvendelse.
2) Alle regioner, som opstiller mindst én kandidat, får et medlem af landsledelsen - også hvis stemmetallet ikke direkte giver valg. I så fald går første regionsrepræsentant forud for andre kandidater.
3) Hvis en storkreds, som har opstillet mindst én kandidat, ikke opnår valg af et medlem blandt de 16, udvides landsledelsen med det medlem fra storkredsen, som fik flest stemmer.

kilde: SF's love 2011

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere