Thorning vil have Løkke i arbejdstøjet

Venstre bør forhandle førtidspension uden at kræve en køreplan, mener statsminister Helle Thorning-Schmidt

Venstre bør trække i arbejdstøjet om førtidspension og fleksjob uden først at afkræve regeringen en køreplan for reformer af kontanthjælp, trepartsforhandlinger, skat samt en økonomisk 2020-plan.

Sådan siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) til kravet om en køreplan fra Venstres formand, forhenværende statsminister Lars Løkke Rasmussen, før forhandlinger om reformen.

- Vi skal i gang med at forhandle. Vi skal holde os til substansen. Det virker, som om Lars Løkke er mere interesseret i diskutere proces end at komme ind i en substans-diskussion af førtidspensionen, siger hun.

Lars Løkke efterlyste tirsdag en køreplan fra regeringen med overblik over de samlede udfordringer.

- Hvilke reformer vil den lægge frem? Hvornår? Hvad skal reformerne hver især give af provenu (indtægt)? Hvilket regnestykke er der for Danmark i 2020?, sagde han.

Helle Thorning-Schmidt understreger, at regeringen fremlægger sin 2020-plan for Danmarks økonomiske udsigter. Førtidspensionsreformen skal være med til at lukke hullet i statskassen, som i år har udsigt til et minus på 100 milliarder kroner.

- Det ville den tidligere regering, og det vil den nuværende regering også. Venstre skal komme til forhandlingsbordet og diskutere substans fremfor proces, siger statsministeren.

Lars Løkke kritiseres for politisk passivitet af økonomiminister Morten Østergaard (R), justitsminister Morten Bødskov (S) og skatteminister Thor Möger Pedersen (S) onsdag i Berlingskes kronik. Helle Thorning-Schmidt istemmer deres kritik.

- Det er lidt af en underlig undskyldning, at man ikke vil til forhandlingsbordet, når man nu har et godt bud fra regeringen, som på mange måder minder om dét, der var fra den tidligere regering, siger statsministeren.