Cepos glad for nedskæring i det offentlige

Den liberale tænketank Cepos glæder sig over det første fald i det offentlige forbrug siden 1990

De nye BNP-tal viser, at det offentlige forbrug faldt med 0,7 procent i 2011. Det er første gang siden 1990, at det offentlige ligefrem skærer ned på forbruget.

Den offentlige beskæftigelse er skåret ned med næsten 12.000 ansatte siden sidste år.

Det er godt nyt for den liberale tænketank Cepos.

- Mange var skeptiske over for, om det overhovedet var muligt for tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) at gennemføre nulvæksten. Her må man bare konstatere, at det kunne lade sig gøre, siger Mads Lundby Hansen, cheføkonom i Cepos.

Han mener, at skred i de offentlige budgetter har været et af dansk økonomis største problemer gennem de sidste 20 år. Derfor glæder han sig over den nye situation.

- Fra 1990 til 2010 voksede det offentlige forbrug cirka 90 milliarder kroner mere end budgetteret. Et sådant scenarie har vi ikke råd til at gentage, siger Mads Lundby Hansen.

Cheføkonomen glæder sig over, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) vil overtage Lars Løkke Rasmussens budgetpolitik med budgetlove og sanktioner.

- Forhåbentlig holder regeringen fast, herunder også når kommunerne på et tidspunkt tester finansministerens vilje til sanktioner, siger Mads Lundby Hansen.

Indtil videre ser han dog grund til at rose statsministeren for at budgettere med at bruge halvanden milliard kroner mindre på det offentlige forbrug, end der var lagt op til i finanslovsforslaget fra Venstre og De Konservative.