Danskerne dømmer Konservative ude

Mange danskere forventer, at den konservative nedtur vil fortsætte, og at partiet snart vil forsvinde helt

Foto: Jacob Ehrbahn
Foto: Jacob Ehrbahn

Danskerne har ikke meget tiltro til, at De Konservative formår at rejse sig fra de seneste års historiske nedtur.

Ved valget i september 2011 var opbakningen skrumpet ind til 4,9 procent, og i en enkelt meningsmåling fra januar i år har partiet været helt nede og skrabe bunden med 2,6 procent.

En meningsmåling, som YouGov har foretaget for Søndagsavisen, viser, at mange danskere forventer, at den konservative nedtur vil fortsætte, og at det 97 år gamle parti snart kun vil være at finde i historiebøgerne.

26 procent tror, at partiet i løbet af de næste 10 år vil dykke under spærregrænsen på to procent og dermed ryge ud af Folketinget.

De Konservatives politiske ordfører, Benedikte Kiær, tror dog på, at partiet kan reddes.

- Men selvfølgelig ved vi da godt, at vi er i en meget, meget alvorlig situation. Alle arbejder benhårdt på at vende udviklingen, siger hun til Søndagsavisen.

Men danskerne er skeptiske. 58 procent af de adspurgte mener ikke, at De Konservative i løbet af de næste 10 år vil genvinde sin tidligere position som et indflydelsesrigt parti.

- Jeg havde gerne set, at udviklingen vender nu, men vi må forholde os til et atypisk politisk billede, hvor der er en kolossal opbakning til Venstre og et polariseret Folketing. Målet er en stabil og stille fremgang, siger Benedikte Kiær.

Partiet har især mistet vælgere til Venstre og Liberal Alliance, påpeger Peter Kurrild-Klitgaard, der er professor ved Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet.

- Men den største aftager af konservative vælgere er i virkeligheden kirkegården. Partiet har ikke evnet at forny sig og har derfor mistet masser af vælgere. Samtidig er den traditionelle konservative kernevælger blevet ældre og ældre, siger han.

Alt håb er dog ikke ude.

- Selvfølgelig kan de konservative gøre noget ved problemet, men det er heller ikke umuligt, at de stille og roligt forsvinder ud af Folketinget, siger Peter Kurrild-Klitgaard.

0 kommentarer
Vis kommentarer