Ny regering gør kvinder mere sikre i job

Regeringsskiftet får kvinderne til at tro, at jobbet er sikret. Tilliden til de nye topministre er større

Kvinder føler sig mere sikre i jobbet nu end under den tidligere regering.

I februar sidste år, da VK sad på regeringsmagten med Lars Løkke Rasmussen (V) i spidsen, var over en fjerdedel af kvinderne bange for at miste deres job.

Nu da statsministeren hedder Helle Thorning-Schmidt (S), er tallet faldet til omkring 16 procent, viser en undersøgelse fra ASE.

Og mens det især er kvinder i den offentlige sektor, der følger sig mere trygge i ansættelsen end tidligere, så følger søstrene i den private sektor samme spor, viser undersøgelsen.

Karen Sjørup, ligestillingsforsker fra Roskilde Universitet, kalder det paradoksalt, at det især er kvinder fra den offentlige sektor, der tror på jobbet i en tid, hvor der er udsigt til nedskæringer:

- Men én forklaring kan være regeringsskiftet. Man havde ikke tillid til den tidligere regering. Tilliden til regeringen nu er større - også fordi den består af de partier, som kvinder ansat i den offentlige sektor typisk stemmer på, siger Karen Sjørup.

Ligestillingsforskeren mener ikke, at det så meget er Helle-effekten, der slår igennem på optimismen. Det er i høj grad også de to andre partibosser i regeringen.

- Der er generel tillid til konstellationen Villy, Vestager og Helle. Tilsammen udgør de en holdning til velfærdsstaten, som man stoler på - selv om der måske ligger nogle fyringer og venter, siger Karen Sjørup

Hun slår fast, at kvinder tror mere på, når Margrethe Vestager (R) og Villy Søvndal (SF) siger, det er nødvendigt at skære i den offentlige sektor, end når Lars Løkke Rasmussen siger, at nedskæringer er nødvendige.

- Når Vestager går ud og siger, at man skal spare - ja, så tænker mange kvinder, at det er sund fornuft. Det gør den gruppe ikke, hvis det er Løkke, der kommer med budskabet, siger forskeren.

For mænds vedkommende er frygten for at miste jobbet steget en smule i samme periode fra 29 procent i februar 2011 til 21 procent i 2012.