S: Det bliver ikke noget slaraffenland

Bus- og togpassagerer skal ikke forvente sig noget slaraffenland med den halve takstmilliard, siger S

- Det vil være virkningsfuldt med en halv milliard, men det er jo ikke sådan, at det bliver et rent slaraffenland.

Det pointerer Socialdemokraternes trafikordfører, Rasmus Prehn, efter, at regeringen i al hast har doneret en rund milliard kroner til den kollektive trafik som erstatning for den kuldsejlede betalingsring omkring hovedstaden.

En halv milliard kroner skal gå til investeringer i kollektiv trafik, mens yderligere en halv milliard kroner skal gå til takstnedsættelser på billetterne.

Og det sidstnævnte vil altså ikke skabe et eldorado ude ved landets billetluger, erkender trafikordføreren.

Ifølge Rasmus Prehn vil man dog forsøge at målrette pengene til bestemte områder frem for en generelt prissænkning.

- Tanken er ikke, at man smører pengene ud i et tyndt lag, hvor vi nedsætter alle billettyper i hele landet med en eller anden procentdel, siger Rasmus Prehn.

- Vi prøver at målrette dem, så de går derhen, hvor de har størst effekt, siger han.

Han nævner eksempelvis et forslag fra Enhedslisten, hvor man fjerner et par af de yderste takstzoner omkring hovedstaden for at gøre det mærkbart billigere at pendle til og fra hovedstaden fra omegnskommunerne.

De nærmere detaljer i planen, som statsminister Helle Thorning-Schmidt tirsdag kaldte "en rigtig god løsning", vil blive offentliggjort senere onsdag.

Det ligger dog allerede fast, at en del af finansieringen skal komme fra nye og strammere skatteregler for leasingbiler.

Socialdemokraterne og SF har i årevis lovet to milliarder kroner til den kollektive trafik i hovedstaden.

Pengene skulle komme fra en betalingsring, men tirsdag måtte partierne opgive at føre deres plan ud i livet efter et langt og udmarvende slagsmål mellem parterne.