Sådan bryder Søvndal løftet om ringen

Allerede for tre år siden lovede Thorning og Søvndal en betalingsring, men nu er den droppet

Regeringen valgte onsdag at opgive at gennemføre forslaget om en betalingsring omkring København. Dermed bryder statsminister Helle Thorning-Schmidt og udenrigsminister Villy Søvndal (SF) en række løfter til borgerne i hovedstaden:

1) Løftet om betalingsring, der skal reducere antallet af biler. Allerede i 2009 lovede S og SF for første gang en betalingsring som løsningen på trængslen i hovedstaden. Løftet blev gentaget i valgkampen og siden skrevet ind i regeringsgrundlaget. Betalingsringen er nu droppet.

* I stedet kommer der en kommission, som senest 1. januar 2013 skal aflevere bud på løsningen af trængslen i hovedstaden. Men det ligger ifølge Villy Søvndal fast, at en betalingsring ikke er med i overvejelserne.

2) Løftet om 40 procent billigere bus og togkort til borgerne i hovedstaden. Både Thorning og Søvndal har i valgkampen lovet borgerne i hovedstaden at bruge én milliard kroner om året fra betalingsringen til markant billigere billetter. Det kommer ikke til at ske.

* I stedet afsættes der en halv milliard kroner til billigere kollektiv trafik over hele landet. Dermed er beløbet halveret i forhold til det Thorning og Søvndal lovede i valgkampen. Da beløbet samtidig bliver spredt over hele landet, vil det formentlig langt fra være muligt at sætte bus- og togkort ned med 40 procent nogen steder.

3) Løftet om at bruge én milliard årligt på grøn trafik i hovedstaden. Thorning og Søvndal lovede i valgkampen at bruge én milliard kroner årligt på investeringer i grøn trafik i hovedstadsområdet i samarbejde med borgere og kommunerne omkring hovedstaden. Det kommer ikke til at ske.

* I stedet afsættes der en halv milliard kroner årligt til bedre kollektiv trafik over hele landet. Dermed er beløbet halveret i forhold til det Thorning og Søvndal lovede i valgkampen. Da beløbet samtidig bliver spredt over hele landet, vil effekten formentlig være markant mindre, end hvis pengene kun var koncentreret et sted.