Dam: Ingen afklaring om ringen i dag

Transportminister Henrik Dam Kristensen tror ikke, at regeringens uenighed om betalingsringen overstås i dag

Transportminister Henrik Dam Kristensen siger efter ministermøde, at der næppe er en afklaring om trafiktrængslen i København i dag. (Foto: Finn Frandsen/Polfoto)
Transportminister Henrik Dam Kristensen siger efter ministermøde, at der næppe er en afklaring om trafiktrængslen i København i dag. (Foto: Finn Frandsen/Polfoto)

Regeringspartierne Socialdemokraterne og SF er kørt fast i diskussionen om en betalingsring omkring København.

Der var forventninger til, at et ministermøde tirsdag morgen skulle lukke sagen, men transportminister Henrik Dam Kristensen (S) tror ikke, at regeringen har en afklaring om betalingsringen i dag.
Læs:

Helle Thorning-Schmidt vil blive mødt af byger af spørgsmål om betalingsringen på dagens pressemøde. (Foto: Peter Mydtske/Polfoto) Dansk politik - 21. feb. 2012 - kl. 10:51 TV: En løsning om ringen i morgen

- Nej, det har vi ikke, siger han efter dagens ministermøde.

Ikke nogen lille beslutning
Han vil ikke byde på, hvornår der kommer en løsning om betalingsringen, som især SF presser på for.

- Vi diskuterer jo det her internt i regeringen. Det er jo ikke nogen hemmelighed. Det er jo ikke nogen lille beslutning. Det er en vigtig beslutning, siger Henrik Dam Kristensen.

- Gør I fremskridt?

- Jeg vil ikke sige andet, end der er nogle interne diskussioner, siger han.
Læs:

Se også: Tavse SF-ministre på vej til krisemøde

Betalingsringen er en del af regeringsgrundlaget, men Socialdemokraterne er angiveligt klar til slække på kravet.

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) ville ikke udtale sig om sagen efter dagens ministermøde.

- Det vil jeg ikke kommentere. Vi skal nok komme med en melding, når vi er klar, sagde han.

Sådan er betalingsringens historie

* 2009: Socialdemokraterne og SF foreslår i deres fælles skatteudspil 'Fair Forandring' en betalingsring omkring København. Betalingsringen beskrives kun kort.

* 16. maj 2011: Socialdemokraterne og SF præsenterer den store økonomiske plan 'Fair Løsning', hvor betalingsringen også omtales. De to partier forventer et overskud på to milliarder kroner fra betalingsringen. Pengene skal bruges til bedre kollektiv trafik.

* 19. august: Socialdemokraterne og SF konkretiserer planen om betalingsringen. Ringen skal ligge i Ring 2, og taksten skal højest være 25 kroner per passage. I de første to år dog højst 15 kroner per passage, og uden for myldretiden vil taksten være lavere, hedder det.

* 3. oktober: S-R-SF-regeringen præsenterer regeringsgrundlaget, som indeholder forslag om en betalingsring, der skal indbringe 'ca. 2 milliarder' til bedre kollektiv trafik.

* 4. januar 2012: Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) erkender, at betalingsringen 'ikke er perfekt'. Dermed signalerer statsministeren, at regeringen er klar til at lytte til kritikken.

* 5. januar: Regeringens støtteparti, Enhedslisten, oplyser, at det mest 'realistiske' er, at indtægten kun bliver på 1,5 milliarder kroner.

* 7. februar: Anonyme kilder fortæller nu, at betalingsringen kun vil give et overskud på 700-800 millioner. Helle Thorning-Schmidt kommer i problemer, da hun på et pressemøde fejlagtigt hævder, der i regeringsgrundlaget står, at betalingsringen 'højst' skal give to milliarder kroner.

* 8. februar: Folketinget må udskyde en stort anlagt konference om betalingsringen. Lovforslaget om betalingsringen skulle være gennemgået på konferencen, men det er fortsat ikke klar. Forslaget forventes fremlagt efter vinterferien.

* 20. februar: Beregninger fra transportministeriet viser, at det vil koste 450 millioner kroner om året at sænke taksterne med 40 procent i myldretiden i hovedstadsområdet forstået som de fem timer i døgnet med flest passagerer. Ifølge Politiken kan de penge findes ved for eksempel at hæve priserne på fartbøder.

* 21. februar: Statsminister Helle Thorning-Schmidt holder krisemøde med SF-leder Villy Søvndal og andre topministre for at finde en løsning på sagen. Ifølge flere medier er S klar til helt at opgive betalingsringen.

kilde: ritzau

0 kommentarer
Vis kommentarer