Sådan kan Søvndal få billige busbilletter

For kun 450 millioner årligt kan taksterne på den kollektive trafik i hovedstaden nedsættes markant, viser tal

Mens statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har indkaldt til krisemøde om betalingsringen, viser nye tal fra Transportministeriet, at regeringen for "kun" 450 millioner kroner om året kan sænke taksterne på den kollektive trafik i hovedstaden markant.

Dermed kan Helle Thorning-Schmidt relativt billigt hjælpe Villy Søvndal (SF) med at indfri valgløftet om billigere bus- og togbilletter til borgerne i hovedstadsområdet.

Det er netop det løfte, som ifølge flere iagttagere for alvor har fået uenighederne om betalingsringen til at nå helt op i det røde felt i regeringen.

SF vil nemlig ikke give sig, mens både Socialdemokraterne og De Radikale hælder til, at det er for dyrt at sænke taksterne, og at pengene fra betalingsringen i stedet skal gå til bedre kollektiv trafik.

Ifølge den borgerlig-liberale tænketank Cepos er der tale om småpenge set i forhold til Danmarks samlede offentlige udgifter. Så regeringen behøver reelt ikke at opføre betalingsringen for at indfri valgløftet:

- Hvis man har bestemt sig for at reducere taksterne, bør man kunne finde pengene på det offentlige udgiftsbudget frem for at opføre en betalingsring med tilhørende bompenge, siger specialkonsulent i Cepos Mia Amalie Holstein.

De nye tal stammer fra svar, som transportminister Henrik Dam Kristensen (S) har givet Venstres trafikordfører Kristian Pihl Lorentzen.

Transportministeren er blandt andet blevet bedt om at regne på, hvad det vil koste at sænke prisen på den kollektive transport i hovedstadsområdet i myldretiden.

Ifølge Henrik Dam Kristensen vil det koste 450 millioner kroner om året at sænke taksterne med 40 procent i myldretiden forstået som de fem timer i døgnet med flest passagerer.

Under valgkampen prydede SF-formand Villy Søvndal busserne med løfter om netop 40 procent billigere billetter.

Ifølge Cepos svarer prisen for at nedsætte taksten i myldretiden til 0,04 procent af det offentlige udgiftsbudget på cirka 1000 milliarder kroner.