Villy Søvndal møder Libyens ledere

Villy Søvndal besøger Libyen mandag for at drøfte fremtidigt samarbejde med landets politiske ledere

Der er demokrati, samarbejde og udvikling på dagsordenen, når udenrigsminister Villy Søvndal (SF) mandag møder Libyens præsident, Mustafa Abdel Jalil, og premierminister Abdurrahim al-Keib under et besøg i den libyske hovedstad, Tripoli.

Det er Søvndals første besøg i landet efter det oprør, der væltede landets mangeårige leder, Muammar Gaddafi, som blev dræbt i oktober.

Den danske udenrigsminister betegner begivenhederne i Libyen - og det arabiske forår som helhed - som "måske den allervigtigste udenrigspolitiske udvikling i vores tid".

I Libyen står landets ny ledelse nu over for opgaven med at opbygge landet fra bunden efter 42 år med Gaddafis styre.

- Det er en nærmest overvældende udfordring. Nemt bliver det ikke, udtaler Søvndal i en pressemeddelelse.

- Og derfor glæder jeg mig til at høre om libyske forventninger til den demokratiske proces, og om hvad de vil bruge friheden og den demokratiske mulighed til.

Under mødet med den libyske præsident og premierminister skal Villy Søvndal blandt andet drøfte Danmarks støtte til Libyens overgang til en demokratisk styreform og udvikling af det dansk-libyske forhold, herunder erhvervssamarbejde.

- Jeg har også store forventninger til udviklingen af det dansk/libyske forhold. Jeg tror, at det er noget, som vi gensidigt kan få megen glæde af i fremtiden, siger Søvndal.

Udenrigsministeren skal endvidere åbne det nye danske repræsentations- og programstøttekontor i Tripoli.

Besøget er også et led i færdiggørelsen af Danmarks strategi for samarbejde med Libyen, som sker i samarbejde med de politiske partier bag Danmarks indsats i Libyen, oplyser udenrigsministeriet.