Sareen: Opsigtvækkende mange tomme kirker

De mange aflyste gudstjenester gør det nødvendigt at tage diskussionen om kirkelukninger, mener kirkeminister

108 gange ringede kirkeklokkerne forgæves i sognene rundt om på Lolland-Falster i 2011.

Selvom kirkepersonalet stod klar, og alterlysene var tændt, mødte ingen op til gudstjenesten. Det viser en ny opgørelse fra Lolland-Falsters Stift over aflyste gudstjenester i 2011, skriver Kristeligt Dagblad.

Kirkeminister Manu Sareen (R) kalder tallene opsigtvækkende.

- Det er opsigtvækkende, at det er så markant. Det er ikke bare en tendens på Fyn, vi ser. Den tendens kan nu også ses andre steder i landet.

Ministeren henviser til et kirketjek, som Fyens Stiftstidende lavede første søndag i februar. Her var der omkring 5700 kirkegængere i kirke på Fyn. To kirker var helt tomme, og i 46 var der 10 eller færre kirkegængere.

- Det er helt klart på tide, at man begynder at forholde sig til udfordringer rundt omkring. Diskussionen har stået i stampe i flere år. Derfor glæder det mig, at man fra kirkens side forholder sig til den store udfordring, siger Manu Sareen.

Men inden man begynder at lukke kirker, er det nødvendigt at se på, om der er andre måder at tiltrække nye kirkegængere på, lyder det.

Det kan for eksempel være gudstjenester hver anden søndag, og hvordan kirken bliver mere levende i de enkelte sogne, mener kirkeministeren.

- Men i sidste ende må vi tage debatten om, hvorvidt man skal tage de enkelte kirker ud af drift.

- Det er også et ressourcespørgsmål, at der er kirker er står fuldstændig klar med lys, præster og kirketjenere, og så kommer der ikke nogen, eller der kommer under fem, siger Manu Sareen.

Hidtil har det enkelte menighedsråd bestemt om en kirke skal nedlægges. Men nu bliver beslutningskompetencen flyttet til provstiudvalget, fordi det kan være svært at lukke sin egen kirke.

Manu Sareen regner med at fremsætte et lovforslag til efteråret.

Der er 2354 kirker i Danmark og siden 1849 er der kun lukket ni kirker.