Hærchef løj om antallet af fanger i Irak

Tidligere militærchef dikterede, at Folketinget skulle have fejlagtige oplysninger om krigsfanger i Irak.

Fanger i det irakiske Al Maaqal-fængsel i Basra. Arkivfoto: Jan Grarup
Fanger i det irakiske Al Maaqal-fængsel i Basra. Arkivfoto: Jan Grarup

Den daværende chef for Hærens Operative Kommando (HOK), Poul Kiærskou, gav ifølge et hidtil hemmeligholdt notat ordre til, at Folketinget skulle have fejlagtige oplysninger om antallet af fanger, som danske soldater havde taget under krigen i Irak.

Det skriver Dagbladet Politiken onsdag.

Forsvarsministeriet har nu rejst en personalesag mod Poul Kiærskou, der i dag er Danmarks militære repræsentant i Nato og nummer tre i forsvarets rangfølge.

Det hemmelige notat viser ifølge Politiken, at HOK allerede i april 2007 var klar over, at danske soldater havde taget langt flere irakere til fange end tidligere oplyst, og at fangetallet var mindst 500.

Udkast ændret
rMen i august 2006 havde hæren i et svar til Folketinget opgjort tallet til 195, og for ikke at skade hærens troværdighed, som det fremgår af notatet, besluttede HOK-chefen i april 2007, at fangetallet i et svar på spørgsmål 2434 til Folketinget skulle justeres til kun 198.

På det tidspunkt var der allerede i HOK skrevet et udkast til svar, hvor tallet 500 var nævnt, men Poul Kiærskou beordrede udkastet ændret, skriver Politiken.

Siden har de tidligere forsvarsministre Søren Gade (V) og Gitte Lillelund Bech (V) mindst 13 gange i svar til Folketinget, senest 6. december 2010, refereret til svaret på spørgsmål 2434 uden at rette fangetallet til det korrekte.

Poul Kiærskous beslutning om at misinformere Folketinget vakte frustration i HOK, og en medarbejder skrev forløbet ned i et notat, som først blev fundet i maj 2011.

Notatet blev afleveret til daværende forsvarschef Knud Bartels, der bad forsvarets auditører undersøge, om der er foregået noget kriminelt.

Auditørerne konstaterede i november 2011, at der formentlig er tale om en alvorlig sag, men at den var forældet som straffesag.

Men sagen er ikke forældet disciplinært, og Forsvarsministeriet har indledt personalesager mod både Poul Kiærskou og hans underordnede, den daværende chef for internationale operationer i HOK, oberstløjtnant Hans Henrik Møller.