Jeg bliver så arrig!

Tidligere forsvarsminister Gitte Lillelund Bech er tosset over, at hærchef angiveligt har beordret til løgn om antallet irakiske fanger

- Det er fuldstændig forkert. Jeg kan blive så arrig!

Den voldsomme reaktion kommer fra tidligere forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V), efter at det er kommet frem, at hun og Folketinget angiveligt er blevet fyldt med løgn om antallet af irakere, som danske soldater har taget til fange.

Læs:Hærchef løj om antallet af fanger i Irak

Det fremgår af et hidtil hemmeligholdt notat fra 2007, at den daværende chef for Hærens Operative Kommando (HOK), Poul Kiærskou, gav ordre til, at Folketinget skulle have fejlagtige oplysninger om antallet af fanger, som danske soldater havde taget under krigen i Irak.

Forsvarsministeriet har nu rejst en personalesag mod Poul Kiærskou, der i dag er Danmarks militære repræsentant i Nato og nummer tre i forsvarets rangfølge.

Ingen rådden kultur
Det hemmelige notat, som Politiken har kendskab til, viser, at HOK allerede i april 2007 var klar over, at danske soldater havde taget langt flere irakere til fange end tidligere oplyst, og at fangetallet var mindst 500.

Men i et svar til Folketinget blev antallet af fanger blot sat til 198.

- Det er fuldstændig uacceptabelt. Der må ikke tilbageholdes oplysninger for Folketinget. Jeg kan bare glæde mig over, at det nu kommer frem, siger Gitte Lillelund Bech.

- Er det her udtryk for en rådden kultur i forsvaret?

- Nej, der er generelt ikke en rådden kultur i forsvaret. Men jeg synes, at det er ærgerligt, at der er nogle få brodne kar, der ødelægger det for de mange.

- Er det for at frede jer som politikere, at man har gjort det her?

- Jeg ved det simpelthen ikke, men hvis det er rigtigt, at der er tale om en bevidst handling, så tror jeg, at det er en misforstået loyalitet over for ministeren eller systemet, lyder det fra Gitte Lillelund Bech.