Engell: - En dybt, dybt alvorlig sag

En hærchef har angiveligt løjet om antallet af tilfangetagne irakere og derved fået flere forsvarsministre til at give forkerte oplysninger til Folketinget

Hærchef Poul Kiærskou (tv.) bliver undersøgt. Tidligere forsvarsminister Hans Engell kalder sagen 'fantastisk alvorlig'. (Foto: Niels Husted/POLOFOTO og Joachim Adrian)
Hærchef Poul Kiærskou (tv.) bliver undersøgt. Tidligere forsvarsminister Hans Engell kalder sagen 'fantastisk alvorlig'. (Foto: Niels Husted/POLOFOTO og Joachim Adrian)

Et hidtil hemmeligt notat, der er dukket op i en papkasse i et forladt kontor hos Hærens Operative Kommando, har skabt en ny og alvorlig krise hos Forsvaret.

- Det er en fantastisk alvorlig sag, siger tidligere forsvars- og justitsminister Hans Engell til ekstrabladet.dk.

Læs også:

Hærchef løj om antallet af fanger i Irak

- Det handler om at en eller flere toppersoner i Forsvaret med fuldt overlæg har formidlet forkerte oplysninger til ministeriet, skiftende ministre og dermed Folketinget, siger Hans Engell.

Notatet, som Politiken har fået kendskab til, viser angiveligt, at Forsvaret allerede i 2007 vidste, at der var taget langt flere end de omkring 200 irakiske fanger, som både Søren Gade og Gitte Lillelund-Bech 13 gange fortalte til Folketinget. I virkeligheden var tallet omkring 500, men den oplysning blev ifølge notatet ændret til 198. Angiveligt efter ordre fra hærchef Poul Kiærskou.

Muligvis politisk ansvar
Det anonyme 'papkasse-notat' dukkede op i maj sidste år. Men sagen er forældet som straffesag, så der er i stedet indledt en personalesag mod generalløjtnant Poul Kiærskou og oberstløjtnant Hans Henrik Møller, der lavede det oprindelige notat med tallet 500.

Poul Kiærskou er i dag Danmarks repræsentant i NATO og bliver ifølge Hans Engell betragtet som en af de fem mest magtfulde i det danske forsvar og en mulig kandidat til jobbet som forsvarschef. At der bliver indledt en sag imod ham viser, hvor alvorlig sagen er.

Læs også:

Løgn bombarderer generals drøm om topjob

Principielt er ministrene ansvarlige for de svar, de giver til Folketinget, men ifølge Hans Engell kan ingen forsvarsministre svare bedre end de oplysninger, de får fra forsvarsledelsen.

- Spørgsmålet er, om der har været givet en politisk ordre. Det er muligt, men svært at sige, så vi kan ikke udelukke, at der er et politisk ansvar, vurderer Hans Engell.

Forsvarets troværdighed
- Det er en dybt, dybt alvorlig sag, som vil få meget alvorlige konsekvenser.

Sagen er den seneste i en række af skandalesager fra Forsvaret, der kommer i halen på jægerbogen og lækagesagen. Det får professor Mikkel Vedbye Rasmussen fra Københavns Universitet til tørt at konkludere, at Forsvaret tilsyneladende ikke er til at stole på.

- De har et meget stort forklaringsproblem, sagde han onsdag morgen til DR Nyheder.

Helt så sort ser Hans Engell ikke på forholdet mellem soldater og politikere.

- Man kan ikke på baggrund af én historie sige, at man ikke kan stole på Forsvaret. Sådan nogle konklusioner kan man ikke drage. Det er alt for tidligt.

Ingen kommentar
Forsvarskommandoen har ifølge pressevagten ingen kommentarer til sagen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Poul Kiærskou i NATO eller Hans Henrik Møller hos Forsvarsakademiet.

Til Politiken fortæller Hans Henrik Møller, at han har afleveret sit svar til ministeriet, men at notatet kun var 'tænkt som et internt notat'.