Fordobler bøden for at ryge ulovligt

Regeringens nye rygelov vil betyde dobbelt så store bøder til dem, der ikke overholder loven

Hvis dronning Margrethe ryger på en restaurant, der er over 40 kvadratmeter, vil restauratøren få fordoblet sin bøde i forhold til i dag. (Arkivfoto: Thomas Wilmann)
Hvis dronning Margrethe ryger på en restaurant, der er over 40 kvadratmeter, vil restauratøren få fordoblet sin bøde i forhold til i dag. (Arkivfoto: Thomas Wilmann)

Landets restauratører og arbejdsgivere vil fremover få en dobbelt så stor bøde, hvis ikke de forbyder fyldte askebægre, cigaretskodder og tobaksrøg på deres matrikel.

Sådan lyder meldingen fra Pia Olsen Dyhr (SF), fungerende minister for sundhed og forebyggelse, op til forhandlingerne om en ny rygelov.

- Vi ved, at bødeinstrumentet er en af de ting, der gør at folk ændrer adfærd, så derfor har vi også hævet bøderne, siger ministeren og fortsætter:

- Vi fordobler dem jo reelt, så det håber jeg bestemt får en effekt. Når noget er ulovligt, så skal det også overholdes.

Fordoblingen af bødestraffen vil ramme restauratører, der ejer en restaurant, bar, café eller et diskotek med et offentligt tilgængeligt serveringsareal på over 40 kvadratmeter.

Derudover vil den ramme arbejdsgivere, der ikke sørger for at holde arbejdspladsen røgfri. Fremover vil det nemlig kun være lovligt at ryge i opsatte rygekabiner rundt om på landets arbejdspladser.

Hvis man lader folk pulse ulovligt løs på cigaretter, vil man ved første forseelse blive idømt en bøde på 4000 kroner i stedet for én på 2000.

Anden gang det sker, runder bøden 10.000 kroner i stedet for 5000 og tredje gang skal der graves dybt i lommen - det vil nemlig koste 20.000 i stedet for 10.000 kroner.

Ifølge ministeren er det ikke meningen, at loven skal ændre forholdene på mindre beværtninger, hvor man fortsat kan pulse løs indenfor.

Og det er kort og godt, fordi ministeren ønsker et bredt forlig.

- Vi går til forhandlinger i morgen, og der må jeg notere mig, at det ikke ser ud som om, vi regulerer på de 40 kvadratmeter. Og det er det udgangspunkt, vi har, lyder det fra ministeren.

Den nye lov vil erstatte rygeloven - eller lov om røgfrie miljøer - fra 2007.

0 kommentarer
Vis kommentarer