Søvndal fastholder dansk Syrien-ambassadør

Udenrigsminister Villy Søvndal har besluttet at beholde Danmarks ambassadør i Syrien efter møde i EU

Selvom flere europæiske lande har kaldt deres ambassadører i Syrien hjem til samtaler, afviser udenrigsminister Villy Søvndal (SF) at følge det eksempel. Det skriver han i en mail til Ritzau.

- Jeg har været særlig optaget af fælles europæisk fodslag i denne sag nu, hvor vi har formandskabet for EU, siger han og fortsætter:

- Derfor bad vi fra dansk side her til eftermiddag (tirsdag, red) om at få sagen drøftet på et EU-møde i Bruxelles. Der var ikke tilslutning til en fælles hjemkaldelse.

Heller ikke de øvrige nordiske lande har ifølge ministeren planer om at kalde deres ambassadører hjem til samtaler.

Nogle EU-land har dog allerede valgt at lægge yderligere pres på Syriens Assad-styre. Holland, Storbritannien, Frankrig og Italien er blandt de lande, der allerede har taget en beslutning om at kalde ambassadører hjem.

Villy Søvndal skriver dog også i mailen, at han holder skarpt øje med urolighederne i landet, som er eskaleret de seneste døgn.

- Vi vurderer løbende den fortsatte danske tilstedeværelse i Damaskus. Sikkerheden skal være i orden for vores personale.

Han mener, det er vigtigt at fastholde ambassaden.

- Trækker vi vores ambassadør hjem nu, vil vi som lille ambassade i særlig høj grad svække vores mulighed for at agere i forhold til situationen i Syrien, hvilket også er vigtigt for civilbefolkningen, siger ministeren.

Situationen vil blive drøftet igen på et EU-møde fredag.

- I mellemtiden arbejder vi i EU på at få sanktionerne mod Syrien strammet op. Ligesom vi vil støtte op om de øvrige internationale initiativer, der i disse dage har til formål at lægge yderligere politisk pres på Assad-regimet, siger Villy Søvndal.

FN siger, at over 5000 mennesker er dræbt i Syrien siden marts 2011. Frankrigs regering har sat antallet af ofre til 6000.

0 kommentarer
Vis kommentarer