Thorning: EU-bøder er meget hypotetisk

Helle Thorning-Schmidt kalder det nu "meget hypotetisk" at Danmark skulle få en bøde i sag om finanspagt

Det er grænsende til det usandsynlige, at Danmark nogensinde vil få en bøde fra EU for ikke at leve op til betingelserne i eurolandenes finanspagt.

Sådan lyder det nu fra statsminister Helle Thorning-Schmidt, der på et samråd i Folketingets Europaudvalg tirsdag redegjorde for finanspagten.

- Det er meget hypotetisk at forestille sig, at Danmark nogensinde får sådan en bøde, fastslog Helle Thorning-Schmidt på samrådet.

Bøden kan komme på tale, hvis Danmark ikke laver en budgetlov, der lægger lovfæstede bindinger på de fremtidige finansloves økonomiske udskejelser.

Sådan en budgetlov havde regeringen imidlertid i forvejen planer om at lave, og derfor gør det ikke den store forskel for Danmark, lød det fra statsministeren.

- Jeg kan ikke, se, hvorfor man overhovedet skulle have en budgetlov til folkeafstemning, pointerede Helle Thorning-Schmidt med henvisning til Folketingets tre nej-partiers krav om en sådan i kølvandet på finanspagten.

Både Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Enhedslisten ønsker alle, at danskerne skal stemme om tilslutning til finanspagten, fordi partierne mener, at folketinget afgiver suverænitet ved at underlægge sig truslen om bøder.

Og trods statsministerens forsikring om, at en sådan bøde altså befinder sig i afdelingen for hypotetiske spørgsmål, så står Enhedslisten fast på en folkeafstemning.

- Det er da på ingen måde et hypotetisk spørgsmål. Danmark kan få en bøde, hvis vi ikke afskriver muligheden for ville skabe arbejdspladser. Det kan du også kalde for frivillig tvang, og derfor kan jeg heller ikke se det hypotetiske, siger partiets EU-ordfører, Nikolaj Villumsen.

0 kommentarer
Vis kommentarer