Vestager: Ældre må selv betale robotstøvsugere

Margrethe Vestager vil give kommunerne lov til at tvinge robotstøvsugere igennem. De ældre skal selv betale

Det skal være lovligt for kommunerne at give afslag på støvsugning i hjemmet med henvisning til, at borgeren kan anskaffe sig en robotstøvsuger og klare nullermændene selv. Det fastslår indenrigs- og økonomiminister Margrethe Vestager (R).

Ministeren træder dermed i aktion til fordel for de kommuner, der i de senere måneder har forsøgt at presse robotstøvsugning i hjemmehjælpen igennem - og hvor borgerne selv har skullet købe robotterne. Det skriver Politiken onsdag.

Vestager vil først undersøge, om kommunerne allerede nu med loven i hånden kan erstatte en kommunal hjemmehjælper med borgerens egen robotstøvsuger. Ellers vil Margrethe Vestager arbejde for at gøre det lovligt.

- Når der kommer ny teknologi, som kan erstatte menneskelig arbejdskraft i den kommunale sektor, skal reglerne tilpasses til det.

- Det betyder ikke, at der ikke skal komme nogen i de ældres hjem længere, for dels skal der stadig gøres rent på andre måder, dels skal der stadig udøves personlig pleje, siger ministeren til Politiken.

I Ældresagen kalder chefkonsulent Olav Felbo udspillet "sørgeligt".

- Regeringen giver grønt lys for at fratage tusinder af svækkede mennesker gratis hjælp, privatisere ansvaret og lade de ældre selv rode med det, siger Olav Felbo og understreger, at indførelse af ny velfærdsteknologi skal være frivillig.

Oppositionen blæser Vestagers tanker af banen. Venstres Ejvind Vesselboe mener ikke, at man skal tvinge folk til at købe en robotstøvsuger, og De Konservatives Tom Behnke er også kritisk.

- Hjælpen skal det offentlige levere. Hvis en kommune vurderer, at man kan hjælpe ved, at der er en robotstøvsuger ude hos den ældre, har jeg ingen problemer med, at kommunen køber den.

- Men at sige: Du er berettiget til at få gjort rent hver 14. dag, men du må selv købe en robotstøvsuger, det vil give en social skævvridning, siger Tom Behnke.