Så mange fangede ekstra grænsekontrol

Regeringen hævdede, at den ekstra grænsekontrol gav få fangster. DF mener, at nye tal afslører andet billede

(Arkivfoto: Anders Brohus)
(Arkivfoto: Anders Brohus)

Dansk Folkeparti anklager nu regeringen for at have fejlinformeret Folketinget om effekten af den omstridte tidligere ekstra grænsekontrol.

Anklagen kommer, efter at skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) i november konkluderede, at den daværende VK-regering og Dansk Folkepartis aftale om de ekstra toldere ikke havde givet en "nævneværdig" forøgelse af beslaglagte varer.

Nu viser en ny opgørelse fra justitsminister Morten Bødskov (S) imidlertid, at Syd- og Sønderjyllands Politi som følge af Skats toldkontrol fra den 15. juni til den 15. november i alt fik overdraget 88 sager.

- Når skatteministeren gik ud og sagde, at toldkontrollen var ren symbolpolitik og ikke havde været til verdens nytte, så var det misinformation uden sidestykke.

- Et er, at man kan være politisk uenig, men en minister skal stadig give fair og rigtige oplysninger, siger Dansk Folkepartis næstformand, Peter Skaarup, og fortsætter:

- Oplysningerne svarede heller ikke til det billede, vi hørte om.

Skatteminister Thor Möger Pedersen afviser beskyldningen om at have vildledt Folketinget.

Han henviser over for Ritzau til, at en rapport fra Skat i efteråret konkluderede, at grænseindsatsen "ikke i sig selv har givet en nævneværdig forøgelse af beslaglagte varer mv".

Ifølge opgørelsen har der blandt andet været to sager vedrørende menneskesmugling, to sager vedrørende personer med indrejseforbud samt andre to sager vedrørende personer efterlyst i Danmark eller via Schengen-informationssystemet.

Desuden er der i flere tilfælde beslaglagt våben, dopingmidler og khat.

Den tidligere regering satte i juli 50 Skat-medarbejdere på opgaven ved den dansk/tyske landegrænse, ved Østersø-færgerne og ved Øresundsforbindelserne.

Men den nuværende S-R-SF-regering trak ved sin tiltræden de ekstra toldere tilbage fra grænsen, så de kan arbejde over hele landet med blandt andet grænseoverskridende kriminalitet.