Annonce:
Annonce:

Hvorfor skal euro-snak være hemmelig?

Margrethe Vestager skal til EU-møde og forhandle euro-pagt - og det skal være hemmeligt, hvad forhandlingerne vil gå ud på

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager vil ikke have, at offentligheden lytter med, når hun drøfter med Europaudvalget, hvordan hun skal forhandle om europagten. (Foto: Jakob Jørgensen)
Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager vil ikke have, at offentligheden lytter med, når hun drøfter med Europaudvalget, hvordan hun skal forhandle om europagten. (Foto: Jakob Jørgensen)
Annonce:
Følg Politik

I morgen, fredag, skal den radikale økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager mødes med Folketingets Europaudvalg og drøfte, hvordan hun skal tackle de næste forhandlinger om europagten.

Mens Europaudvalgets møder som udgangspunkt er åbne for offentligheden og tv-transmitteres over Folketingets eget tv, bliver forhandlingerne om det såkaldte mandat til Vestager holdt for lukkede døre. Og det er Pia Adelsteen, udvalgsmedlem og EU-ordfører for Dansk Folkeparti, godt muggen over:

Indenrigspolitisk ubekvemt
- Jeg kan godt forstå, at det somme tider kan være nødvendigt at kunne tale frit uden journalister eller tv, når vores ministre skal forhandle sager, som er følsomme i forhold til forhandlingsmodparter. Men det er typisk i sager, hvor det er ubekvemt i forhold til dansk indenrigspolitik, at åbenheden i udvalget fraviges, siger hun til ekstrabladet.dk.
Læs:

DF vil presse på for folkeafstemning

Annonce:

- Vi får ikke en ordentlig debat i Danmark om europagten på denne måde. Jeg ved godt, at fem partier i Folketinget gerne vil have, at vi tilslutter os den, med eller uden folkeafstemning, men jeg synes, at folk skal vide, hvad det er. der forhandles om. Og jeg ved, at der er ganske mange, som plejer at følge diskussionerne på tv for at høre, hvilke spørgsmål ministrene får, og hvilke svar de giver, tilføjer DF's ordfører.
Læs:

Ekspert: Thorning reddet fra afstemning

Ministerens overvejelser
Udvalgsformand Eva Kjer Hansen, som er fra Venstre, holder helt og fuldt med regeringen i denne sag:

- Regeringen har bedt om, at drøftelsen om mandatet foregår for lukkede døre, og jeg har sagt ja. Det er min oprigtige opfattelse, at det tjener danske interesser bedst, at der er fortrolighed om forhandlingsoplægget og de overvejelser, ministeren gør sig før mødet, siger hun til ekstrabladet.dk.

- Vi ved jo godt, at du som Venstre-politiker går ind for tilslutning til pagten, og at Margrethe Vestager gør det - hvorfor må folk ikke få at vide, hvordan modstanderne af tilslutning til den spørger og får svar, inden forhandlingerne i EU?

Annonce:

Pia Adelsteen fri til at fortælle
- Det er en følsom sag. Men Pia Adelsteen og andre kan jo helt fri sige, hvilke spørgsmål de har til regeringen, og det er jo altid sådan, at ministrene står til rådighed for medierne efter udvalgsmøderne.
Læs:

Løkke: EU-pagt sund, borgerlig politik

- Pia Adelsteen undrer sig over, at et møde i denne uge om sanktioner imod Iran kunne holdes for åbne døre, mens europagtsagen ikke kan - er sanktioner imod et andet land ikke også en meget følsom sag?

- Jo, det kan man sige, men det var dog en sag, som var ret ligetil at gå til, og hvor der var et meget bredt flertal. Sagen om europagten er vanskeligere, og de endelige papirer er der jo slet ikke endnu, siger udvalgsformand Kjer Hansen.

Åben høring 9. februar
- Vil det sige, at du kan stille i udsigt, at der vil komme åbne udvalgsdrøftelser om europagten, når I når lidt længere frem i processen?

- Ja, det vil der helt sikkert. Og i øvrigt holder Europaudvalget en åben høring med eksperter om europagten allerede 9. februar, oplyser Eva Kjer Hansen.
Læs:

Mor har talt: Søvndal sat på plads om EU

Pia Adelsteen synes ikke, at der er den store grund til at holde så mange EU-sager fortrolige i Europaudvalget.

- Det er ikke af hensyn til vores EU-partnere. Jeg husker da, hvordan jeg har fået indkaldelser til lukkede møder, hvor jeg ikke har kunnet bede om oplysninger, men hvor alt materiale et splitsekund efter indkaldelsen ligger offentliggjort fra EU selv. Det betyder, at f. eks. medierne kender sagens dokumenter, før jeg får dem. Det er altså ikke tilfredsstillende, fastslår DF's ordfører.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Har du vildledt Folketinget, Ellemann?
Annonce:

... Se billederne

Annonce:
Annonce:
Annonce: