Engell: Helle har forspildt sin chance

ekstrabladet.dk's Hans Engell fælder knusende dom over statsministeren nytårstale - den får ikke nogen til at tro på, at regeringen har et projekt

Kommentator Hans Engell mener, at statsminister Helle Thorning-Schmidt har forspildt en anledning til at få befolkningen med på regeringens projekt - måske fordi der ikke er noget projekt. (Foto: Martin Lehmann/Polfoto)
Kommentator Hans Engell mener, at statsminister Helle Thorning-Schmidt har forspildt en anledning til at få befolkningen med på regeringens projekt - måske fordi der ikke er noget projekt. (Foto: Martin Lehmann/Polfoto)
Følg Politik

Statsminister Helle Thorning-Schmidt har holdt en meget alvorlig nytårstale. En stor krisetale, mener ekstrabladet.dk's kommentator Hans Engell.

Men hvis statsministeren synes, at det hele ser sort ud, så har hun ingen trøst at hente i Engells vurdering af hendes debut som nytårstaler.

Ingen murbrækker
- Det var en meget stor skuffelse og ikke den murbrækker, som kunne få folk til at tro på regeringen. Thorning har forspildt sin chance for at få vælgerne med på sit projekt. For hun har intet sagt om, hvad projektet går ud på, konstaterer Hans Engell. - Den store, alvorlige krisetale, hvor alt males sort i sort i sort, var fuldstændig ukonkret og upræcis. Krisen kradser, og vi står over for meget alvorlige udfordringer. Statsministeren lægger op til store beslutninger, men det fortaber sig helt i tågerne, hvad de går ud på.

- Og det er i hvert fald ikke en tale, der får folk til at bruge penge og få sat gang i økonomien. Dankortene forbliver låst i lommerne oven på hendes sortmaleri.

Helle Thorning-Schmidts nytårstale 2012
Læs: Lars Løkkes tale 1. januar 2011

Ingen invitation til erhvervslivet
Hans Engell undrer sig over, at Thorning intet sagde i sin tale, som kan få erhvervslivet til at have tiltro til regeringens evne og vilje til at styrke konkurrenceevnen.

Statsministeren sagde i talen, at 'det går heller ikke, at Danmark bliver ved med at miste konkurrencekraft. For så flytter virksomheder og job ud af landet.'

- Men hun gjorde intet for at vinde erhvervslivets tillid, og det er højst underligt i betragtning af, at regeringens udspil indtil nu ligefrem har fået i hvert fald dele af erhvervslivet til at miste al lyst til at deltage i de trepartsforhandlinger, som er en afgørende forudsætning for den kriseløsning, som S-R-SF-regeringen har meldt, at den vil forsøge sig med, påpeger Hans Engell.

Selvmål om konkurrenceevnen
- I stedet har regeringen med f. eks. afgiftsforhøjelser lagt op til forværring af konkurrenceevnen - det kunne statsministeren have sagt noget om, men det gjorde hun ikke, selv om der nu kun er få uger til starten på overenskomstforhandlingerne.
Læs:

Fagbevægelsen truer med storkonflikt

I den sammenhæng kan det sagtens opfattes som et selvmål, når Helle Thorning sagde, at 'når man i stedet for en hjælpende hånd kommer med nye regler, så bliver det sværere og ikke lettere at drive virksomhed og skabe arbejdspladser i Danmark.'

Skrevet mens Villy var på rejse
Det er dog efter Engells opfattelse heller ikke sådan, at Helle Thorning i sin tale lefler for den anden side af det traditionelle politiske spektrum.

- Talen lød, som om den er skrevet af Helle og Margrethe Vestager på et tidspunkt, hvor Villy Søvndal var ude at rejse. Der var intet til SF i dén nytårstale, fastslår Hans Engell.
Læs:

Thorning lover danskerne knivskarpe tider
Læs: Helle maler 2009 sort og hårdt

Af konkrete bud på den kommende tids politiske udspil var der altså meget få. Helle Thorning nævnte, at førtidspension og kontanthjælp skal reformeres. Det vidste man fra regeringsgrundlaget. Hun sagde også, at skattesystemet skal reformeres - det står også i grundlaget. Og hun sagde, at 'ja, vi vil opleve nedskæringer og besparelser.'

Men hun endte da talen med et 'godt nytår!'

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+