Annonce:
Annonce:

Folketinget har ventet to år på fange-svar

To år har Folketinget afventet svar på, hvad der er sket med 52 irakere, som blev overleveret til briter

Frank Aaen har endnu ikke fået svar på sit spørgsmål om Irak-krigen. (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)
Frank Aaen har endnu ikke fået svar på sit spørgsmål om Irak-krigen. (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)
Annonce:
Følg Politik

Folketinget har i mere end to år afventet svar på, hvad der er sket med 52 irakiske fanger, som de danske styrker har overleveret til briterne i løbet af Irak-krigen. Det skriver Dagbladet Information lørdag.

For efter mere end to år er det stadig ikke lykkedes for Forsvarsministeriet at svare på ét centralt spørgsmål, som Enhedslistens tidligere forsvarsordfører Frank Aaen har stillet.

Hvad skete der?
Aaen har spurgt, hvad der er sket med de fanger, som Danmark i henhold til konventionerne har et ansvar for.

- Vi har et ansvar for de mennesker, vi har været med til at udlevere. Hvis vi ikke ved, hvad der er sket med dem bagefter, har vi et stort problem, siger Frank Aaen til Information.

Spørgsmål til ministeren skal normalt besvares inden for en måned, og efter et år klagede Frank Aaen derfor til Folketingets Præsidium.

Annonce:

Folketingets formand, Thor Pedersen (V), bad forsvarsministeren om en forklaring på den lange svartid, og ministeren svarede, at Forsvarskommandoen havde været i kontakt med det britiske forsvar, og at en udtalelse ville komme i løbet af "kort tid".

Undersøgelse i bero
Men ifølge ministeriet har de slet ikke tænkt sig at svare foreløbigt. I et skriftligt svar til Information henviser ministeriet til, at spørgsmålet om fanger overgivet til briterne var et "centralt område" i den undersøgelse, ministeriet har iværksat.

En undersøgelse, der dog nu er stillet i bero, mens der udarbejdes et kommissorium til en uafhængig undersøgelseskommission.

Hvis spørgsmålet, som ministeriet lægger op til, kan afvises, fordi det falder ind under kommissionsundersøgelsen, kan der gå yderligere flere år, før Folketinget får svar på, hvad der er blevet af de 52 fanger.

På trods af at ministeriet nu ikke umiddelbart kan redegøre for, hvad der sket med de 52 fanger, har tidligere forsvarsminister Søren Gade flere gange over for Folketinget garanteret, at ingen af fangerne er blevet videreudleveret til det irakiske politi.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Se beskederne

Annonce:
Der er et mordforsøg i gang
Annonce:
Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: