Annonce:
Annonce:

Søvndal: Fogh vildledte Folketinget groft

Anders Fogh misinformerede Folketinget om irakiske fanger, mener udenrigsminister Villy Søvndal

Villy Søvndal (SF) er langt fra tilfreds med Foghs ytringer fra Folketingets talerstol. (Foto: AP)
Villy Søvndal (SF) er langt fra tilfreds med Foghs ytringer fra Folketingets talerstol. (Foto: AP)
Annonce:
Følg Politik

Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) gjorde sig skyldig i grov vildledning af Folketinget, da han i 2004 nægtede, at danske soldater i Irak havde overgivet irakiske krigsfanger til mishandling på landets politistationer.

Det siger udenrigsminister Villy Søvndal (SF) onsdag aften til TV Avisen. Anders Fogh erklærede i marts 2004, at de danske soldater i Irak selvfølgelig sikrede, at irakiske fanger blev behandlet efter reglerne.

Det blev irakerne imidlertid ikke, berettede daværende militærjurist Kurt Borgkvist i en tilsynsrapport.

Han så med egne øjne i Irak, hvordan fanger havde fået ødelagt fingre og knust tænder, foruden at de var blevet brændt med cigaretter og slået med knipler og stænger.

- Fogh levede ikke op til det løfte, han gav i Folketinget i maj 2004, siger Søvndal, der også mener, at centrale ministre står tilbage med et alvorligt problem - herunder daværende forsvarsminister Søren Gade (V), der opretholder radiotavshed over for pressen.

Kurt Borgkvists rapport blev senere sendt til Folketingets Forsvarsudvalg, men afsnittene om mishandlingen af irakiske fanger var streget ud med sort. Begrundelsen var, at oplysningerne kunne skade samarbejdet med Irak.

Flere partier på Christiansborg begynder nu at tale om en rigsretssag. Det gælder regeringspartiet De Radikale og Enhedslisten.

Anders Fogh Rasmussen er i dag Natos generalsekretær. Hans pressetalsmand meddelte onsdag eftermiddag, at Fogh ikke finder anledning til at kommentere sagen om torturen mod de irakiske fanger.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Præster, pædofili og børneporno
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: