Læk om soldaters udsendelse var ufarlig

Daværende chef for Jægerkorpset siger i dag, at lækage om danske soldaters Irak-udsendelse ikke førte til fare

Følg Politik

Mens Københavns Politi i disse dage undersøger muligheden for at genåbne sagen om lækagen af jægersoldaternes udsendelse til Irak i 2007, erkender de mest centralt placerede personer bag missionen, at lækken på ingen måde blev farlig for de danske elitesoldater

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Allerede under Højesterets behandling af lækagesagen kom det frem, at kaptajn Bo Jantzen, som stod i spidsen for de omkring 30 udsendte jægersoldater, vurderede, at den lækkede oplysning om elitesoldaterne til TV 2 og Morgenavisen Jyllands-Posten ikke påvirkede operationen og heller ikke "førte til overvejelser om ændringer i planlægningen".

Men så har forsvaret i stedet kunnet henvise til den daværende chef for Jægerkorpset, oberstløjtnant Henrik H. Friis, som dagen efter offentliggørelsen af oplysningen udtalte, at lækagen gjorde det "meget farligere for os at løse vores opgave".

Henrik H. Friis forlod Jægerkorpset i 2007 og arbejder i dag i Nato i Lissabon. Han forklarer, at han har undladt at udtale sig offentligt siden 2007, fordi det "ikke er kutyme at udtale sig om Jægerkorpset, når man har forladt det".

Han vil dog gerne sige, at han i dag støtter Bo Jantzens udlægning.

- Bo var med Jægerkorpset under hele perioden, og han var tættest på, hvad de så og oplevede. Så han kan bedre konkludere, at det ikke medførte nogen forøget risiko, at oplysningen slap ud. Det anerkender jeg.

- Og jeg anerkender, at virkelighedens verden nogle gange kan være en anden. Jeg udtalte mig kun principielt dengang. Vi kan jo konstatere, at ingen danske soldater blev slået ihjel eller kom til skade, siger Henrik H. Friis til Jyllands-Posten.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis Herlufsholm var en muslimsk friskole ...

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind