Annonce:
Annonce:

Ekspert: Thorning reddet fra afstemning

Heftigt dansk lobbyarbejde ligger bag danske forbehold i udkast til finanspagt, mener EU-ekspert Marlene Wind

Annonce:
Følg Politik

Danmark kan tilslutte sig den omstridte europagt uden en folkeafstemning.

Det vurderer Marlene Wind, der er EU-ekspert og professor ved Københavns Universitet, efter at EU's præsident Herman Van Rompuys embedsmand fredag aften præsenterede et oplæg til den nye europagt.

Udkastet åbner for, at Danmarks forbehold over for euroen kan indarbejdes i pagten. Og selv bestemme, hvad vi vil være med til.

- Det betyder uden tvivl, at vi kan tilslutte os uden en afstemning om pagten først, siger Marlene Wind til politiken.dk.

Hun mener, at Van Rompuys oplæg afspejler en voldsom indsats fra den danske regerings side, som har forsøgt at undgå en situation, hvor en dansk tilslutning til pagten bliver koblet til endeløse diskussioner om en folkeafstemning.

- Der er bestemt ingen tvivl om, at regeringen i de sidste dage har bedt Van Rompuy om at sende et stærkt signal om, at det danske forbehold skal fremgå klart af oplægget.

- For statsministeren har ingen interesse i den diskussion, siger Marlene Wind.

EU-eksperten peger på, at kattelemmen for Danmark viser, at eurolandene desperat gerne vil have alle lande uden for euroen, minus Storbritannien, med på holdet omkring finanspagten.

- Eurolandene og Van Rompuy vil meget gerne vise, at EU er samlet omkring de her forandringer. Ikke mindst efter at Storbritannien meldte sig ud på det sidste topmøde, siger hun.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Præster, pædofili og børneporno
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: