Årets julegave til statsminister Helle Thorning-Schmidt er en kæmpe hovedpine efter nattens drama i EU.
Men splittelsen blandt de 27 EU-lande vil også have store konsekvenser for den almindelige dansker.
Det siger Ekstra Bladets politiske kommentator, Hans Engell.
- Julemandens gave til Helle Thorning Schmidt er en ny pakke fyldt med problemer. Hun står med et kæmpe problem med, hvad Danmark stiller op i forhold til det nye eruosamarbejde, siger Hans Engell
Splittelsen kommer efter nattens mislykkede forsøg på at samle alle 27 EU-lande bag en fælles redningsaktion for euroen. I stedet har de 17 euro-lande givet hinanden håndslag på en aftale om at stramme budget-disciplinen uden om EU-traktaterne.
Læs også: Cameron går til 'konebytning uden sin hustru'
- Det, der er sket i nat, ændrer dansk politik. EU er revnet, så de lande, der er med i euroen, bryder ud og etablerer et stærkere samarbejde. Og Danmark kommer til at tage stilling til, om vi skal blive på perronen sammen med England og andre, eller om vi skal slutte os til, siger han.
Mulig folkeafstemning
Hidtil har Danmark kunnet stå uden for og knytte kronen til euroen uden de helt store politiske konsekvenser.
- Det, der sker nu, er, at det ikke længere er nok. Det bliver sværere for os at stå uden for euroen. Det er derfor, Helle siger, at nu må vi lige have noget betænkningstid. Det kan være, det fører til en folkeafstemning, siger Hans Engell.
Han understreger, at dramaet i EU vil få stor betydning for den enkelte dansker. Den danske kronekurs er låst til euroen, så hvis euroen kommer ud i stormvejr, så påvirker det den danske krone.
Læs også: Det er EU-landene blev enige om i nat
- Danmark har en lille, men også meget åben og sårbar økonomi. Så hvis der er uro i euro-området, så påvirker det vores beskæftigelse, påvirker de offentlige finanser, det påvirker vores boligpriser, og hvis danske virksomheder, der eksporterer, rammes, så mærkes det på danske arbejdspladser, siger Hans Engell, der vurderer, at en euro-afstemning kan være rykket nærmere.
Men han siger dog, at det kan ligne en dødssejler, fordi meningsmålingerne aldrig har været så ugunstige i forhold til et ja til euroen.
- Kan regeringen overbevise vælgerne om, at finansloven for næste år skal godkendes af EU? spørger han.