Annonce:
Annonce:

Danmark og otte EU-lande venter med ja

Danmark og otte andre EU-lande vil konsultere deres parlamenter, før de siger ja til at gå med i euro-union

Annonce:
Følg Politik

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og lederne fra otte andre EU-lande vil først konsultere deres nationale parlamenter, inden de melder sig under fanerne i den nye finanspolitiske union, som eurozonen vil oprette for at få styr på gældskrisen.

Det fremgår af den reviderede erklæring fra EU-topmødet i Bruxelles, som fredag eftermiddag blev afsluttet efter cirka 13 timers forhandlinger.

Hvis parlamenterne i Danmark, Bulgarien, Tjekkiet, Ungarn, Letland, Litauen, Polen, Rumænien og Sverige siger god for det mellemstatlige samarbejde i den nye union, vil Storbritannien være det eneste land i EU, som står uden for klubben.

Det var netop britisk modstand, der natten til fredag satte en stopper for, at samtlige 27 EU-lande kunne enes om, hvad der skal til for at sikre ro om euroen.

Derfor vil eurolandene nu indgå en ny international aftale, der skal ligge klar til marts.

Annonce:

Og da de 17 eurolandes stats- og regeringschefer tidligt fredag morgen efter de første ni timers hårde forhandlinger aftalte at lægge hinanden i stramme budgetmæssige tøjler uden om EU's traktat, inviterede de de resterende EU-lande med i denne nye klub.

Dengang fremgik det af topmøde-erklæringen, at seks lande - Danmark, Bulgarien, Letland, Litauen, Polen og Rumænien - havde i sinde at deltage i mødeprocessen.

Sverige og Tjekkiet skulle lige vende sagen med deres parlamenter, mens Ungarn og Storbritannien stod udenfor.

Det udløste en del forvirring på topmødet. For Danmark havde slet ikke meldt sig som potentielt klubmedlem endnu.

Faktisk fortalte Helle Thorning-Schmidt allerede i de tidlige morgentimer danske journalister, at hun også skulle nærlæse teksten og høre Folketinget, før Danmark eventuelt er klar til at være med i det nye samarbejde.

- Det siger sig selv, at vi først skal diskutere med Folketinget, hvorvidt vi vil deltage eller ej. Det, vi har sagt, er, at vi kommer til mødet i dag, uddybede statsministeren senere.

Og mens flere andre ikke-eurolande også lige måtte gå i tænkeboks, stod Ungarn pludselig sammen med Storbritannien uden for døren til den nye klub, men det østeuropæiske land kom altså på nye tanker.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Pas på ønsker i Venstre - de kan gå i opfyldelse
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: