Udenrigsminister Villy Søvndal tilslutter sig kravet fra blandt andre Storbritannien, Frankrig og Tyskland om kraftigt skærpede sanktioner mod Iran. Formentlig også i form af en olieembargo.
- Ja, det vil jeg tro. Umiddelbart vil jeg synes, vi skal være villige til at gå langt for at tvinge iranerne tilbage til forhandlingsbordet. Det er helt afgørende for, at Iran ikke udvikler sig til en atommagt, siger Søvndal på vej ind til EU udenrigsministermøde.
Der er allerede forud for mødet enighed om at føje yderligere 180 navne til listen over personer og virksomheder, der er omfattet af EU-sanktioner. Det skal ske for at tvinge landet til at tillade international inspektion af dets atomanlæg.
Men der er uenighed i EU-kredsen om, hvor langt man derudover skal gå med økonomiske sanktioner. Især i forhold til den iranske olieindustri.
Storbritannien har på forhånd skærpet sine sanktioner, hvilket menes at være anledning til angrebet i tirsdags på den britiske ambassade i Teheran.
Angrebet har fået briterne til at lukke både deres egen ambassade i Iran og Irans ambassade i London. Flere lande har fulgt trop, og det har øget briternes pres for en egentlig olieembargo.
- Sanktionerne var kommet under alle omstændigheder, siger Villy Søvndal og fortsætter:
- Det her er en sag ved siden af, hvor vi skal håndtere det forhold, at Iran har brudt samtlige regler i forhold til at beskytte et andet lands diplomater. Det kan man ikke acceptere noget sted på kloden, siger udenrigsministeren.
Især de gældsplagede EU-lande Grækenland, Italien og Spanien er afhængige af importeret olie fra Iran, og de modsætter sig en europæisk olieembargo.
Den danske udenrigsminister vil ikke afvise, at der kan blive behov for at støtte landene, så de kan bidrage til en samlet EU-reaktion.