Cypern svarer til Aarhus som EU-formand

Thorning-lejren har travlt med at køre Danmark i stilling som ny EU-formand. Og vi må hellere gøre det godt, for efter os overtager Cypern

Danmark skal skynde sig at forhandle EU's budget på plads, inden EU overtager, siger EU-parlamentarikeren Dan Jørgensen. (Foto: JP)
Danmark skal skynde sig at forhandle EU's budget på plads, inden EU overtager, siger EU-parlamentarikeren Dan Jørgensen. (Foto: JP)

BRUXELLES (ekstrabladet.dk): Danmark kommer tilsyneladende til at gøre en ikke mindre end strålende figur som formand for EU i 2012.

- Vi har tradition for at styre den slags meget professionelt, siger Dan Jørgensen, formand for de danske socialdemokrater i EU-parlamentet.

Alligevel var det den tyske kansler, Angela Merkel, det navn, som Dan Jørgensen nævnte flest gange under et oplæg for en gruppe danske journalister i Bruxelles i dag. Ikke så underligt, da Tyskland stort set egenhændigt holder hånden under euroens fremtid.

Men den danske regering har travlt med at køre sig selv i stilling som markant formandsland for EU fra nytår - og ikke bare som vandbærer for Merkel, Frankrigs Sarkozy og de øvrige eurolandes regeringsledere.

Cypern er som Aarhus
- Ud over den økonomiske krise kommer EU's budget frem til 2020 til at fylde rigtig meget under formandskabet.

Og det må Helle Thorning-Schmidt og co. hellere få forhandlet på plads. For efter Danmark overtager Cypern roret i Bruxelles.

- Og det svarer altså til at gøre Aarhus til formand for EU, grinede Dan Jørgensen i sit oplæg, hvor han lovede, at alt var til citat.

Dan Jørgensen tror selv på, at det ligefrem kan være en fordel, at vi står uden for eurosamarbejdet.

- Jeg tror faktisk, at vi kan blive en vigtig brobygger mellem eurogruppen og alle EU's 27 lande, siger han.