Thorning sætter Ole Sohn for bordenden

Den omstridte erhvervs- og vækstminister sættes i spidsen for ministerudvalg, der skal skubbe gang i væksten, oplyste statsministeren på sit pressemøde, hvor der ikke blev spurgt til personsager

Helle Thorning-Schmidt har stadig svært ved at sætte sin egen dagsorden for de ugentlige møder med repræsentanterne for medierne. (Arkivfoto: Anthon Unger)
Helle Thorning-Schmidt har stadig svært ved at sætte sin egen dagsorden for de ugentlige møder med repræsentanterne for medierne. (Arkivfoto: Anthon Unger)

Statsminister Helle Thorning-Schmidt har sat sin omstridte erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF) i spidsen for et spritnyt ad hoc-udvalg, der skal udmønte regeringsgrundlagets målsætning om en bedre udvikling i dansk erhvervsliv.

Det har Helle Thorning netop oplyst på sit ugentlige pressemøde.

Det blev - helt enestående - et pressemøde, hvor Helle Thorning slap for at svare på spørgsmål om personsager!

Og det har sikkert passet hende ganske godt. Det har været klart, at statsministeren igen vil prøve at sætte sin egen dagsorden på pressemødet i Statsministerets spejlsal.

Fire 'ad hoc'-grupper
En udspil om en ny organisering af politik-udviklingen blandt regeringens ministre ville, skrev Berlingske i dag, blive et slagnummer på pressemødet. Initiativet tages, siger ekstrabladet.dk's kommentator Hans Engell, bl.a. netop på baggrund af statsministerens ønske om at genvinde den politiske dagsorden.
Læs: Engell: Helle nødt til at skaffe lynafledere

Og et ef de temaer, som statsministeren nævnte i sit oplæg til journalisterne, var netop disse 'ad hoc-grupper', som hun vælger at kalde dem. Der nedsættes fire.

En af dem bliver en gruppe om erhvervslivets vækstproblemer, og her har Helle Thorning sat Ole Sohn for bordenden.

De tre andre grupper
Børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) skal lede en ad hoc-gruppe, der skal tage fat på målet om at skaffe 95 procent af hver ungdomsårgang en ungdomsuddannelse, mens uddannelsesminister Morten Østergaard (R) skal lede ad hoc-gruppen om at sikre, at 60 procent af en ungdomsårgang får en videregående uddannelse.

Endelig kommer social- og integrationsminister Karen Hækkerup til at lede en ad hoc-gruppe om - ja, integration.

Helle Thorning understreger, at der også i fremtiden vil blive nedsat sådanne ad hoc-ministergrupper, når enkeltdele i regeringens grundlag skal udmøntes.

Billetpriser og fattigdom
Men journalisternes første spørgsmål var - som det kunne forudses - koncentrertet om prisen på kollektiv trafik, som er det seneste stærke tegn på den regn af løftebrud, som Thorning & Co. har lidt under i hele regeringens korte levetid.
Læs: Hvilket løfte? Regeringen lader billetrpriser stige

Også den intense debat om fattigdomsydelser står højt på journalisternes prioriteringsliste.

Vores dejlige pressemøde
Her afviser Helle Thorning at kommentere den personsag, som gennem diskussionen mellem SF's Özlem Cekic og Liberal Alliances Joachim B. Olsen har sat dagsorden for en stor del af blandt andet netdebatten i dag.

- Men det er ikke en af velfærdssamfundets store succes'er, at et menneske er på kontanthjælp i 20 år, sagde hun dog om den aktuelle sag.
Læs: Eksperter: Hun er jo ikke fattig

- Det giver ikke mening at stå i dag på vores dejlige pressemøde og beslutte, hvilken fattigdomsgrænse vil skal have - selv om det er et dejligt forum, Derfor kommer jeg ikke til at placere mig på et tal. Vi diskuterer i regeringen, vi diskuterer bredt, og vi er kommet tættere på, hvor grænsen skal gå, sagde Helle Thorning blandt andet på et spørgsmål, om en kommende dansk fattigdomsgrænse skal ligge nær 12.000 kroner eller 15.000 kroner.

Ophævelse af fattigdomsydelse
Ved pressemødets start valgte Helle Thorning at slå et slag for en halvgammel nyhed - nemlig sidste uges udspil 'Vores Energi'.

Derefter gik hun over til at nævne en række forslag fra den lovgivning, som er på vej fra forskellige ministre. Blandt andre ophævelse af fattigdomsydelsen og andre udmøntninger af aftaler under finanslovforhandlingerne.