Søvndal afviser kritik af spin og naivitet

Villy Søvndal tror modsat ekspert på, at afghanerne kan forsvare sig i 2014 når koalitionsstyrkerne er væk .

(Arkivfoto: Peter Mydske)
(Arkivfoto: Peter Mydske)

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) vil ikke høre tale om, at han laver spin, når han mener, at afghanerne i 2014 kan klare sig selv, sådan som sikkerhedsekspert Peter Viggo Jakobsen har fortolket det.

Villy Søvndal kalder det også for 'krigerisk nonsens', når DF's Søren Espersen angriber ham.

Søvndal har netop besøgt de danske soldater i Afghanistan og efterfølgende sagt, at Danmark ikke kan vinde krigen.

- Når jeg siger, at det ikke kan vindes militært, så er det i betydningen, at vi ikke kan vinde krigen for afghanerne, men at vi skal hjælpe til at de selv kan vinde det, siger han nu.

Krigen i Afghanistan har varet dobbelt så lang tid som 2. verdenskrig. Forinden forsøgte både Sovjet og Storbritannien forgæves at vinde over afghanerne, siger han.

- Afghanerne må og skal tage ansvar selv. Det er en bunden opgave - det er det for koalitionslandene, og det er det for afghanerne. Men Danmark stopper jo ikke engagementet i 2014, siger han.

Peter Viggo Jakobsen finder Søvndal alt for optimistisk, når han mener, at afghanske soldater og politifolk selv kan varetage sikkerheden, så danske soldater kan trækkes hjem i 2014.

Forsvarets Efterretningstjeneste fastslog i november, at Taliban ikke er slået der, hvor danske styrker har kæmpet siden 2001. Afghanerne kan ikke beskytte sig mod islamisterne, når Danmark trækker sig ud, mener Peter Viggo Jakobsen.

Søvndal kommenterer ikke hans kritik, men retter angrebet mod Søren Espersen.

- Det er VKO som har stukket danskerne blår i øjnene om Afghanistan i 10 år. Jeg forsøger at tale forventningerne ned. Søren Espersen står altså ret alene med troen på at Danmark skal føre væbnet kamp efter 2014 uden britiske eller amerikanske styrker, siger han.

- Sagen er jo, at de gør præcis som Danmark. Derfor er det noget krigerisk nonsens fra Søren Espersen, siger Søvndal.