Dansk minister havner i ny indisk ballade

Noget tyder på, at Indien har fået et horn i siden på Danmark efter Niels Holck-sagen

Christian Friis Bach (R). (Foto: Peter Mydske)
Christian Friis Bach (R). (Foto: Peter Mydske)

Sagen om den danske våbensmugler Niels Holck, som Indien forgæves har krævet udleveret, har medført et anstrengt forhold mellem de to lande.

Og nu har den danske minister for udviklingsbistand, Christian Friis Bach (R) ifølge et indisk netmedie smidt ekstra benzin på bålet.

Således skriver indian.express.com, at Christian Friis Bach bruger danske udviklingspenge til at skabe "folkelig uro i modtagerlandene".

Ifølge artiklen har den indiske ambassade i København orienteret den indiske regering om, at Danmark har givet støtte til en græsrodsbevægelse, der kalder sig India's Right to Food Campaign.

Samt at Friis Bach har udtalt, at han ønsker at fremme flere af den slags initiativer.

Artiklen fremstiller den danske støtte og ministerens udtalelse som et forsøg på at modarbejde de indiske myndigheders kamp for at "tackle det civile samfunds protester".

- Jeg er overrasket over den indiske fortolkning af min udmelding, siger Christian Friis Bach til Ritzau.

Han peger på, at den indiske stat har gennemført store programmer, der blandt andet sikrer børn skolemad og arbejde til de allerfattigste indere, og at det er sket på baggrund af en stor folkelig debat i Indien.

- Den folkelige debat i Indien er netop et lysende eksempel på, hvor vigtigt det er, at folkelige organisationer inspirerer politikere til at fremme og tage vigtige beslutninger.

- Jeg bliver også selv en bedre politiker af at blive udfordret og afprøvet. Det tror jeg gælder for alle demokratiske regeringer, siger Christian Friis Bach.

I december 1995 stod Niels Holck bag nedkastningen af knap fem ton våben fra et fly over den indiske delstat Vestbengalen.

Indien har siden 2003 forgæves krævet Niels Holck udleveret til strafforfølgelse i Indien.

Justitsministeriet godkendte i april 2010 indernes krav, men både by- og landsret har afgjort, at udleveringen er ulovlig, fordi Holck risikerer at blive udsat for tortur i Indien. Afgørelsen har skabt stor folkelig vrede i Indien.