Løkke: Thorning bryder uskrevne regler

Regeringen bryder forligsregler ved at ændre på lovforslaget om efterløn, mener Lars Løkke Rasmussen.

Regeringen respekterer ikke de politiske forligsregler, når beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) ændrer lovforslaget om efterlønsreformen.

Derfor har de fire oppositionspartier klaget til statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

Det siger Venstres formand, tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen.

- Det kniber lidt med at fastholde en forligsetik, der har været på Christiansborg. Det er et problem. Jeg skal ikke holde lange foredrag om løfter. Jeg kan bare konstatere, at der er talt et andet sprog i valgkampen end bagefter, siger Lars Løkke Rasmussen.

Gruppeformændene fra de fire oppositionspartier - Venstre, De Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti - bad onsdag pr. brev statsministeren om at stoppe lovforslaget og indkalde forligspartierne til møde.

Parlamentariske spilleregler
- Da man vendte ned fra det sorte tårn som Moses med tavlerne, var de mejslet ud i et helt andets sprog end under valgkampen. Man må have den fordring, at almindelige parlamentariske spilleregler på Christiansborg respekteres, siger Lars Løkke Rasmussen.

Socialdemokraterne og SF er ikke med i forliget om efterlønsreformen. Alligevel har Mette Frederiksen ændret "sprogligt, teknisk og indholdsmæssigt" i lovforslaget, siger Venstres gruppeformand, Kristian Jensen.

Han vil dog ikke uddybe nærmere, hvad ændringerne går ud på.

Efterlønnen er regeringens tredje forligsbrud. Først blev Liberal Alliance som forligsparti om transportaftalen ikke indbudt til møde om transportfonden. Så fik Dansk Folkeparti ikke svar fra regeringen om at komme med i førtidspensionsforliget, siger han.

- Det slog hovedet på sømmet, at lovforslaget om reformen er ændret, uden at forligskredsen har godkendt det. Det er bare ikke godt nok, siger Kristian Jensen.