Det betyder aftale om dagpenge for dig

Læs her, hvad regeringens og EL's aftale om dagpenge og uddannelse til ledige kommer til at betyde for dig

* Hvis du er arbejdsløs og har været på dagpenge i mindre end fire år, så får du et midlertidigt pusterum i 2012. Regeringen og Enhedslisten udskyder nemlig forkortelsen af dagpengeperioden med et halvt år.

* Det har betydning, hvis du efter den 1. juli næste år vil have været på dagpenge i mere end to år. Så stod du nemlig til at ryge ud af dagpengesystemet.

* Ved at udskyde dagpengereformen med et halvt år håber regeringen og Enhedslisten at give ledige tid til at finde et arbejde under krisen.

* Medmindre de kommende trepartsforhandlinger ender med en helt ny aftale om dagpengesystemet, så falder hammeren dog, når forkortelsen af dagpengene efter planen indføres i 2013. Hvis du har været ledig mere end to år til den tid, så ryger dagpengene.

* Indtil reformen træder i kraft, kan du som hidtil miste retten til dagpengene, hvis du har fået dagpenge i fire år.

* Aftalen har også betydning for kontanthjælpsmodtagere. Er du på kontanthjælp, kan du således se frem til at få ret til at holde fem ugers ferie fra jobsøgningen, mens du modtager kontanthjælp.

* Aftalen betyder også, at du som arbejdsløs får bedre mulighed for at få efteruddannelse. Samtidig skal der skæres ned på udgifterne til tvangsaktivering og sanktioner over for arbejdsløse.

* Faglærte, ufaglærte og ledige med en forældet uddannelse får adgang til at tage samtlige AMU-kurser som led i seks ugers selvvalgt uddannelse. Dermed kan du som arbejdsløs igen frit tage for eksempel truckcertifikat og buskørekort.

* Der bliver også sat flere penge af til, at arbejdsløse kan komme i jobrotation.

* Du kan også se frem til, at kommunen fremover får bedre mulighed for at tilpasse indsatsen til den enkelte arbejdsløse. Kommunerne slipper blandt andet for at blive tvunget til at overdrage ledige akademikere til private aktører.

* Aftalen om at udskyde forkortelsen af dagpengeperioden med seks måder ventes at koste 328 millioner kroner i 2012 og 172 millioner kroner i 2013.