Johannes højre hånd i Libyen på Gaddafis regning

Johanne Schmidt-Nielsens spindoktor, rådgiver i Enhedslisten Pelle Dragsted var i venskabslejr i Libyen

Johannes spindoktors tur til Libyen var efter al sandsynlighed betalt af Gaddafis regime (Foto: Jens Dresling)
Johannes spindoktors tur til Libyen var efter al sandsynlighed betalt af Gaddafis regime (Foto: Jens Dresling)

Johanne Schmidt-Nielsens politiske rådgiver og spindoktor, Pelle Dragsted, var i 90' erne på venskabslejr i Libyen betalt af Gaddafi-styret.

Pelle Dragsted bekræfter, at han både i 1993 og 1994 deltog i en ugelang konference i Libyen. Og han erkender, at turene efter al sandsynlighed var betalt af det libyske regime under ledelse af Muammar Gaddafi. Ifølge Enhedslistens fremmeste spindoktor var turen betalt af en kulturinstitution, der hørte under Gaddafi-styret.

Gaddafi mistede 20. oktober livet i det libyske oprørs sidste dage. Danmark deltog også i kampen mod Gaddafi, da danske F16-jagere var med i en Nato-operation for at beskytte den libyske civilbefolkning mod Gaddafis overgreb. Gaddafi nåede at være leder af Libyen i 42 år.

Vigtig aktør ved finanslov
Som nærmeste rådgiver for Enhedslistens frontfigur, Johanne Schmidt-Nielsen, spiller Pelle Dragsted i disse dage en central figur i dansk politik. Partiet forventes inden for de nærmeste dage at lave en aftale om Danmarks finanslov.

Læs også: Engell: Enhedslisten billigt til salg

Pelle Dragsted har tidligere været i fokus på grund af en fortid i Antifascistisk Aktion ( AFA), der hører til på den yderliggående venstre-fløj. AFA har været sat i forbindelse med flere ulovlige aktioner. Pelle Dragsted er ifølge Weekendavisen dømt for hærværk i forbindelse med en aktion mod Sandholmlejren i 1998.

Ifølge Dragsted selv fik han to gange tilbud om at komme med til Libyen. Han var på det tidspunkt 18 og 19 år. Det skete gennem kontakter i et solidaritets-hus på Nørrebro i København. Konferencen handlede ifølge Enhedslistens spindoktor blandt andet om miljø.

Libyen isoleret
På det tidspunkt, hvor Pelle Dragsted var i Libyen på Gaddafis regning, var landet isoleret fra det internationale samfund. 21. december 1988 eksploderede et Boeing 747 på vej mod New York over landsbyen Lockerbie i Skotland. 270 mennesker mistede livet.

Tre år senere, 13. november 1991, blev der udstedt arrestordrer på to libyere i forbindelse med terrorhandlingen.

Libyen nægtede at udlevere de to mistænkte, og det resulterede i flere FN-sanktioner mod landet. I marts 1992 vedtog FN en resolution i Sikkerhedsrådet, der indebar sanktioner mod Libyen.

I april 1999 blev de mistænkte udleveret, og FN's sanktioner blev først suspenderet og siden hævet. Det var altså i perioden, hvor det internationale samfund havde lagt Libyen på is, at Pelle Dragsted var på besøg i landet.

Læs mere i dagens Ekstra Bladet