Thorning freder million-gave til Barfoed og co

Statsministeriet har ikke tænkt sig at stoppe udbetalingen af tre tidligere ministres gunstige ekstra eftervederlag

Statsministeriet under Helle Thornings ledelse vil ikke tage de ekstra eftervederlag fra tre tidligere ministre. (Foto: Claus Bonnerup)
Statsministeriet under Helle Thornings ledelse vil ikke tage de ekstra eftervederlag fra tre tidligere ministre. (Foto: Claus Bonnerup)

Lars Barfoed, Karen Jespersen og Hans Christian Schmidt kan glæde sig over, at der ikke vil blive rørt ved deres gunstige ekstra eftervederlag.

Rigsrevisionen har ellers vurderet, at Personalestyrelsen har tolket reglerne for 'vidtgående'. Det betyder, at de tre tidligere ministre har fået i alt 47 måneders eftervederlag for meget. Det svarer til 2,4 mio. kr.

Læs også: VK-ministre overbetalt med 2,4 millioner

Men de penge har Helle Thorning-Schmidts statsministerium, der administrerer ordningen, ikke tænkt sig at indkræve.

- For så vidt angår spørgsmålet om tilbagebetaling af eftervederlaget, så er det vigtigt at understrege, at de pågældende tidligere ministre modtager deres eftervederlag i fuld overensstemmelse med loven.

- Af loven fremgår nemlig, at eftervederlag ydes i en periode, der udgør halvdelen af det antal hele måneder, hvori vedkommende i alt har været minister. Det vil altså være i strid med loven, hvis ikke alle ministerperioder medregnes i eftervederlagsperioden, skriver Statsministeriet i en skriftlig kommentar til ekstrabladet.dk.

Vil ændre loven
Efter at have kigget nærmere på reglerne for vederlagsordningen vil Rigsrevisionen nu have ændret loven, så vederlaget kun udregnes på baggrund af den seneste ministerperiode.

- Det har Statsministeriet også meddelt Rigsrevisionen, at man agter at gennemføre i indeværende folketingssamling, skriver Statsministeriet i kommentaren til ekstrabladet.dk.

Skulle de tre borgerlige eks-ministres eftervederlag udregnes efter de fremtidige regler, ville udbetalingen have set noget anderledes ud. Lars Barfoed ville miste 11 måneders eftervederlag og Hans Christian Schmidt kunne kigge i vejviseren efter 18 måneder med det dejlige ekstrahyre.

Læs også: Forbløffet Barfoed: Hvilke ekstra penge?

Var blevet stoppet
For Karen Jespersen ville det betyde, at udbetalingen af eftervederlaget allerede ville have været stoppet i oktober sidste år.

Karen Jespersen var minister i 19 måneder under Anders Fogh Rasmussen. Men på forunderlig vis beholder hun sin ministerløn tre år efter, hun stoppede som minister den 5. april 2009. Det vil sige, at hun i dag fortsat får ministerløn.

Læs også: Karen J. holder på pengene - indtil videre