Statsstøtte skal sparke økologien fremad

Regeringen vil styrke økologien gennem støtte til økomad i offentlige køkkener, eksportstøtte og ny teknologi

Der skal flere økologiske gulerødder og svinekoteletter i både danskernes indkøbskurve og i de offentlige køkkener til gavn for miljøet.

Regeringens økologiske løfter før valget munder nu ud i en samlet styrkelse af økologien med 72 millioner kroner på finansloven.

Ud over et mål om offentlig bespisning baseret på økologi i mindst 60 procent af landets offentlige køkkener, så bliver flere investeringer i økologi og øget eksportindsats vigtige nøgler til et mere udbredt økologisk landbrug.

- Økologi er en hjørnesten i den grønne omstilling, jeg ønsker for dansk landbrug. Det økologiske areal er vokset for langsomt, fordi den tidligere regering ville lade markedet alene bære udviklingen, siger fødevareminister Mette Gjerskov (S).

Hun er ud over økonomisk støtte klar med en handlingsplan for økologien til foråret.

Udspillet får roser fra Økologisk Landsforening og Landbrug & Fødevarer.

- Det er rigtigt godt og fokuserer på de vigtigste ting: Bedre afsætning, øget vækst og eksport samt investeringer i innovation og ny teknologi, siger økologichef Kristen Lund Jensen fra Landbrug & Fødevarer.

Begejstringen deles i Økologisk Landsforening, der længe har kæmpet for mere handling på området, og kalder regeringens finanslovudspil på økologien for "et markant skift".

- Vi ser høje ambitioner for udviklingen af økologisk fødevareproduktion som motor for vækst og eksport og bedre miljø. Det er et stort potentiale og den økologiske eksport er tredoblet de seneste år, siger formanden for Økologisk Landsforening Evald Vestergaard.

Ud over hovedelementerne i økologiudspillet peger fødevareministeren på andre områder som behov som fremme af økologisk biogas og forskning.

0 kommentarer
Vis kommentarer