Wammen: Ansvar hviler tungt på grækerne

Der påhviler græsk regering og befolkning et tungt ansvar for at få ja ved EU-afstemning mener Nicolai Wammen

Europaminister Nicolai Wammen håber, at regering og befolkning i Grækenland lever op til aftalen fra Bruxelles. (Foto: Thoams Lekfeldt)
Europaminister Nicolai Wammen håber, at regering og befolkning i Grækenland lever op til aftalen fra Bruxelles. (Foto: Thoams Lekfeldt)

Ansvaret hviler meget tungt på den græske regering og befolkning for at få godkendt EU's redningspakke ved den folkeafstemning, som den græske regering vil gennemføre.

Det siger Europaminister Nicolai Wammen (S).

Europaministeren vil ikke kommentere, om den græske regering tager på chancesejlads ved at sende EU-aftalen til folkeafstemning, når næsten 60 procent af grækerne er negativt eller antageligt negativt stemt ifølge en meningsmåling i weekenden.

Tilbage på sporet
- Den græske regering har indgået en aftale med 26 lande, ikke mindst om at få Grækenland tilbage på sporet. Derfor går jeg ud fra, at man står ved den aftale, siger Nicolai Wammen.

Den græske premierminister George Papandreou ønsker en tillidsafstemning i parlamentet efter modstand mod regeringens økonomiske hestekur. En tillidsafstemning kan komme fredag. Papandreou har støtte fra 153 af 300 parlamentsmedlemmer.

EU's stats- og regeringschefer godkendte torsdag en ny redningspakke til Grækenland på 130 milliarder euro (ca. 975 milliarder kroner).

'Meget svær situation'
Godt halvdelen af grækerne mener ifølge en meningsmåling, at EU-redningspakken er et anslag mod Grækenlands suverænitet. Aftalen giver EU og Den Internationale Valutafond øget kontrol med Grækenlands økonomi.

Skulle grækerne stemme nej ved en folkeafstemning, står såvel de som EU i en 'meget svær situation', mener Nicolai Wammen.

- Det siger sig selv, at det er en alvorlig situation for hele EU, hvis Grækenland ikke står ved den aftale, de selv har indgået. Derfor hviler der også et meget stort ansvar på den græske regering og befolkning, siger Europaministeren.