Lykketoft sælger ikke skindet endnu

Mogens Lykketoft glæder sig til valget i morgen - med ved, at man ikke skal sælge skindet, før bjørnen er skudt

Socialdemokraternes Mogens Lykketoft bliver midlertidig formand for Folketinget i morgen, torsdag, og han bliver rigtig formand på fredag. Men det varer kun til på tirsdag - så skal der vælges igen, og Lykketoft vil endnu ikke tage imod lykønskninger. (Foto: Jonas Pryner Andersen)
Socialdemokraternes Mogens Lykketoft bliver midlertidig formand for Folketinget i morgen, torsdag, og han bliver rigtig formand på fredag. Men det varer kun til på tirsdag - så skal der vælges igen, og Lykketoft vil endnu ikke tage imod lykønskninger. (Foto: Jonas Pryner Andersen)

Socialdemokraternes udenrigsordfører, tidligere minister og partiformand Mogens Lykketoft, er glad for, at hele Folketinget nu peger på ham som tingets næste formand.
Læs: Nu bakker alle Lykketoft op

Men Lykketoft understreger stadig, at beslutningen om, hvem der skal være formand for Folketinget, er en del af de regeringsforhandlinger, som hans formand, Helle Thorning-Schmidt, fører med SF og De Radikale.

- På det personlige plan er jeg selvfølgelig glad for opbakningen. Men den endelige afgørelse afhænger af den igangværende regeringskabale, siger Mogens Lykketoft, som dermed afviser at forholde sig i utide til, om han også er valgt som formand efter på tirsdag i næste uge.
Se galleri: Ministerkabalen - Thornings egne kort

Venstre strakte våben
Senest har Dansk Folkeparti bakket op bag Mogens Lykketoft som ny formand for Folketinget, efter at Venstre endeligt har valgt at strække våben og erkendt, at den tidligere udenrigsminister bliver formand - hvis han ellers ønsker det.

På forhånd har et flertal bestående af Socialdemokraterne, SF, De Radikale og Enhedslisten peget på Mogens Lykketoft som midlertidig formand i morgen, torsdag, og som formand for resten af folketingssamlingen 2010-11, når de nyvalgte medlemmer har skrevet Grundloven under på fredag.

Bertel skal lede Lykketofts valg
Bertel Haarder, som har været Venstres baghåndskandidat, må derfor i morgen nøjes med - som 'aldersformand, det medlem af det nye Folketing, som har været medlem i længst tid - at lede valget af Lykketoft.

Men selv om Lykketoft ikke vil sælge skindet, før bjørnen er skudt, ligger det i tilkendegivelserne fra Venstre og Dansk Folkeparti i dag, at de vil være indstillede på at bakke op om Mogens Lykketoft, hvis han også bliver bragt i forslag som formand, når Folketinget på tirsdag, som Grundloven foreskriver, tager fat på samlingen 2011-12.

Normalt er der enighed
Selv om der er tradition for, at hele Folketinget bakker op om valget af formanden, så stemte Enhedslisten blandt andet imod, da Thor Pedersen (V) blev valgt i 2007, og i 1998 kom det endda til kampvalg, da tinget måtte trække lod mellem socialdemokraten Birte Weiss og Venstres Ivar Hansen.

Da de stod lige efter to afstemninger, fordi en færøsk socialdemokrat undlod at stemme, blev Ivar Hansen valgt ved lodtrækning. Han trak, som fungerende formand, sit eget navn op af en kinesisk krukke.

Folketingets præsidium består af en formand og op til fire næstformænd, der tilrettelægger og afvikler Folketingets arbejde. Formanden vælges direkte - de fire næstformand kommer fra de partier, som ud over formandens parti har fået flest stemmer ved folketingsvalget. Teoretisk kan formanden vælges fra et parti, som ikke er blandt tingets fem største, men det er undtagelsen.

Den fornemste efter dronningen
Formanden har en vigtig opgave med at finde balancen i det daglige arbejde mellem regeringen, Folketingets medlemmer og ansatte og f. eks. pressen.

Præsidiet repræsenterer Folketinget udadtil, og formanden er formelt set nummer to i det officielle danske hierarki kun overgået af dronningen, men foran statsministeren.
Læs: Formand Lykketoft overvejer diktatur-tur

Formanden råder over en præsentabel lejlighed på Christiansborg og over en tjenestebil med chauffør. Posten som formand indgår stort set altid i en regeringskabale, og kun i sjældne tilfælde sidder et medlem fra et parti, som ikke også er i regering, i formandsstolen.

I det Folketing, som netop er blevet forhenværende, bestod præsidiet af formand Thor Pedersen fra Venstre og næstformændene Mogens Lykketoft, Søren Espersen, Holger K. Nielsen og Helge Adam Møller fra henholdsvis Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, SF og De Konservative. Lykketoft, Espersen og Holger K. Nielsen er også medlemmer af det nyvalgte Folketing.

Hele præsidiet vælges hvert år, når Folketinget mødes den første tirsdag i oktober, og i øvrigt når et nyt Folketing samles efter valg.