Glad Lykketoft tier om formandsvalg

Et flertal bestående af S, SF, R og EL anbefaler, at Lykketoft vælges til midlertidig formand for Folketinget

Den socialdemokratiske veteran Mogens Lykketoft (S) har det store smil på, men afviser samtidig alle spørgsmål om, hvorvidt han nu bliver den næste formand for Folketinget.

Tirsdag står det ellers klart, at partierne i rød blok peger på ham som midlertidig formand, når Folketinget torsdag og fredag træder sammen for at godkende folketingsvalget og vælge ny formand og præsidium.

- Der forhandles stadig om posternes endelige fordeling. Men der skal jo gennemføres en session torsdag og fredag efter grundloven, siger Mogens Lykketoft.

Spørgsmål: Betyder det, at du nu er favorit til at blive permanent formand for Folketinget?

- Det må vi se. Spændingen holdes ved lige, siger Mogens Lykketoft med et smil.

Spørgsmål: Men du vil vel gerne have posten?

- Jeg udtaler mig ikke om det spørgsmål. Foreløbigt vil jeg varetage opgaven som midlertidig formand, siger Mogens Lykketoft til Ritzau.

Socialdemokraternes gruppeformand, Carsten Hansen, bekræfter over for politiken.dk, at rød blok peger på Mogens Lykketoft som midlertidig formand for Folketinget.

- Mogens er næstformand nu, og der var enighed om, at han var et godt valg som midlertidig formand. Han har en stor erfaring og er meget faglig kompetent, siger Carsten Hansen til politiken.dk.

Han har tirsdag formiddag holdt møde med De Radikale, SF og Enhedslisten, hvor man blev enige om at pege på Mogens Lykketoft.

Selvom meget tyder på det, så er det dog ikke sikkert, at Lykketoft også bliver permanent formand for Folketinget.

Formandsposten indgår nemlig formentlig som et forhandlingsobjekt på lige fod med en ministerpost i regeringsforhandlingerne mellem S, SF og De Radikale.

Venstre har samtidig udtrykt skepsis over for Mogens Lykketoft, som, man mener, er for temperamentsfuld.

På fredag skal det nyvalgte Folketing "sættes", som det hedder, og det indebærer blandt andet, at der skal vælges en permanent formand for Folketinget. Også resten af Folketingets ledelse - præsidiet - skal vælges.