Blå blok: Lykketoft er for hidsig

I blå bloks øjne er Marianne Jelved (R) mere at foretrække som Folketingets formand end Mogens Lykketoft (S)

Kristian Jensen (V) mener, at Mogens Lykketoft har problemer med at styre sit temperament, og at det gør ham uværdig som formand for Folketinget. (Foto: Linda Johansen)
Kristian Jensen (V) mener, at Mogens Lykketoft har problemer med at styre sit temperament, og at det gør ham uværdig som formand for Folketinget. (Foto: Linda Johansen)

Stemningen mellem rød og blå blok er så dårlig, at Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti bryder med den traditionelle borgfred om valget af posten som Folketingets formand.

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten tirsdag.

Mens socialdemokraten Mogens Lykketoft (S) betragtes som favorit, peger blå blok på De Radikales Marianne Jelved.

- Marianne har en parlamentarisk erfaring og en forståelse for det parlamentariske arbejde, som gør hende helt unik. Både hendes personlighed og hendes integritet er der meget stor respekt om, siger Venstres gruppeformand, Kristian Jensen.

Folketingets formand betragtes som tillidsmand for alle folketingsmedlemmer. Derfor forsøger man normalt at undgå kampvalg om posten ved, at oppositionen støtter den kandidat, som regeringen ønsker.

Men det vil blå blok altså ikke være med til.

De ser valget af formand til Folketinget som den første test af, om der er alvor bag ønsket om bredt samarbejde.

Kristian Jensen mener desuden, at Mogens Lykketoft har sit temperament imod sig og refererer til en situation under valgkampen, hvor socialdemokraten overfusede en journalist.

Marianne Jelved kvitterer for tilliden, men siger, at hun ikke er kandidat til den prestigefyldte post.

- Jeg har andre ambitioner, men dem holder jeg for mig selv, siger hun til Jyllands-Posten.