Konservative om katastrofevalg: Derfor gik det galt

De Konservative gør status: Sagerne om Lene Espersen og Henriette Kjær er skyld i katastrofen

Lene Espersen og Henriette Kjær - de to får en stor del af skyklden for detkatastrofale konservative valg. (Foto: Mik Eskestad)
Lene Espersen og Henriette Kjær - de to får en stor del af skyklden for detkatastrofale konservative valg. (Foto: Mik Eskestad)

Der bliver ikke lagt skjul på skuffelsen hos Konservative, dagen efter det historisk katastrofale valg. Halvdelen af Folketingsgruppen skal ud og lede efter nyt arbejde - og resten står tilbage med et parti i brudstykker, der nu er Folketingets mindste.

LÆS: Det eneste Konservative lyspunkt

Og nu melder spørgsmålet sig hos partiets medlemmer: Hvad gik der galt?

Personsagerne afgjorde valget
En ting er fælles for de syv medlemmer af Folketingsgruppen, som ekstrabladet.dk har talt med: Personsagerne er afgørende.

- Først var det Lene Espersen, som der hele tiden var snak om, så kom Lars Barfoed og overtog, men så kom Henriette Kjær-sagen, siger Vivi Kier.

LÆS: Barfoed om nederlag: Det er svært

Samme holdning deler Tage Leegaard:

- Personsagerne har ikke gavnet. De har været med til at bringe partiet ned. Både sagen om Lene Espersen, Henriette Kjær, og nu også Pia Christmas-Møller her i valgkampen har sænket tilliden til partiet.

Lene tog en dårlig beslutning
Og især Lene Espersens sag, der startede med det aflyste aktiske-møde bliver nævnt som årsag:

- Lene Espersen tog en dårlig beslutning, som hun senere har undskyldt for, men det var der, det startede. Det har givet os et langt dårligere valg, end jeg nogensinde havde frygtet, siger Vivi Kier.

LÆS: Skæbnesvanger dag for K: Sidste tur i ministerbilen?

Og den holdning deler hun med flere:

- Der er mange Konservative, der selvfølgelig siger, at det er Lenes skyld - og det er måske ikke helt fair, fordi vi er alle sammen skyldige: Vi valgte hende jo, understreger Jørgen Lundsgaard.

- Lene Espersen er måske blevet bragt for hurtigt frem og har dermed måske ikke været i stand til at tage de rigtige beslutninger, da hun kom til. Derouten kom jo lige nøjagtigt der i løbet af en måned, og vi er aldrig kommet os over den, understreger Jørgen Lundsgaard.

Også Tom Behnke, Charlotte Dyremose, Mike Legarth og Rasmus Jarlov peger på personsagerne, som årsagen til det katastrofale valg.