Helle T.: I dag er det skiftedag i Danmark

- Kære partifæller! Vi gjorde det! lød den kommende statsministers første ord til fodfolket- varm tak til både Lars Løkke og til Villy Søvndal.

Helle Thorning hilser på den spontane gadefest uden for hjemmet ved Svanemøllen, før hun tager til socialdemokratisk sejrsfest i Vega. (Foto:Mogens Flindt)
Helle Thorning hilser på den spontane gadefest uden for hjemmet ved Svanemøllen, før hun tager til socialdemokratisk sejrsfest i Vega. (Foto:Mogens Flindt)

Hånd i hånd med Stephen Kinnock ankom Helle Thorning-Schmidt til den socialdemokratiske sejrsfest i Vega på Vesterbro i København.

Stadig i tæt, sort kjole og pang-violet jakke indtog den kommende statsminister - Danmarks første kvindelige - scenen i Vega klokken 00.20.

Jubel og tårer prægede den store forsamling, menige som kommende ministre.

'Danmark skal videre'
'Danmark skal videre', hed det på bannerne i en sprængfyldt sal, som tidligere har rummet socialdemokratiske fester og sorger under navnet 'Folkets Hus'.

I nat var det fest - trods det, at Venstre - og ikke Socialdemokraterne - stadig er Danmarks største parti.

- Men hvis vi ikke havde passet på hinanden hele vejen, havde vi ikke stået her, sagde Helle Thorning som tak til de mange for kram og knus.

- Tak til alle, som har været med på denne rejse, fortsatte hun. - Én særlig tak til nogle, som vi ikke kan være foruden;: Vores fantastiske DSU'ere. Der er ikke den lygtepæl, der er for høj til jer, ikke en udfordring, der er for stor. Vi kunne ikke have gjort det uden jer, kære DSU.

Tak til 900.000 danskere
Og videre lød det fra den kommende statsminister:

- Tak til de tusindvis af mennesker, vi har mødt derude på rejsen, for spørgsmål, kommentarer og for at dele jeres historier med os.

- Men især tak til de 900.000 danskere, som i dag har stemt på Socialdemokraterne. Vi vil gøre vores yderste - vores yderste! - for at leve op til jeres tillid.

Mere spredt bifald
Mens forsamlingen brølende jublende havde budt de første dele af Helle Thornings tale velkommen, var bifaldet en kende mere spredt under næste del:'

- Vi vil lede landet på en måde, så alle føler, at de bliver hørt. Det betyder også, at vi forpligter os til at arbejde hen over midten i dansk politik.

- Vi rækker hånden frem til alle, der vil være med - på Christiansborg, men også ud af Christiansborg. Lønmodtagere, erhvervslivet, arbejdsgiverorganisationer - alle, der vil være med til at forandre Danmark.

Kinnock kom på scenen
- Særlig hilsen til nogen, der har været med hele vejen. Min kære familie og mine nærmeste venner - I skal have et knus hver af jer. 1000 tak!

Her blev Stephen Kinnock kaldt på scenen. Og derefter kom takken til statsministeren!

- Tak til en anden, jeg har delt kampen med, og som jeg ikke altid har været enig med. Vi skal have respekt for vores politiske modstandere. Ingen skal sige, at vi ikke har respekt for en duellant som Lars Løkke. Tak for den indsats, du har gjort for vores land .- og vi sender en hilsen til dig og din familie.

Aldrig uden Villy Søvndal
Margrethe Vestager og de radikale fik et hjerteligt til lykke med det flotte valg, som efter Helle Thornings opfattelse lover godt. Og Helle Thorning meddelte, at hun fredag indleder forhandlinger med Vestager om radikal regeringsdeltagelse.

Der blev også en hilsen til Enhedslisten:

- Johanne Schmidt-Nielsen har haft et forrygende valg - godt gået, Enhedslisten.

- Men den største hilsen her i aften må og skal gå til vores venner i SF. Det er ikke fortjent, at SF er gået lidt tilbage. SF har taget ansvar, og det koster. Uden Villy Søvndal var dette projekt aldrig lykkedes! SF har også været med til at skrive danmarkshistorie.

- Kære alle sammen: I morgen begynder arbejdet! I aften har Danmark bestemt, at Danmark skal videre. Kære partifæller - vi gjorde det! Det er temmelig stort, det her! lød det i nat.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Jonas Skov Nielsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen