Thornings-valg giver PET problemer

Thorning Street 40: Beskyttet af PET-vagter 24 timer i døgnet - men hvordan vides stadig ikke

Hvis Helle Thorning-Schmidt (S) bliver statsminister skal PET finde på en kreativ løsning for at beskytte hende på privatadressen i Kuhlausgade på Østerbro i København. (Foto: Benjamin Kürstein)
Hvis Helle Thorning-Schmidt (S) bliver statsminister skal PET finde på en kreativ løsning for at beskytte hende på privatadressen i Kuhlausgade på Østerbro i København. (Foto: Benjamin Kürstein)

Den kommende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) - og hendes børn og mand - får nu et helt anderledes liv end tidligere.

På grund af sikkerhedssituationen - Danmarks engagement i Afghanistan og Libyen, Muhammed-tegningerne, massakren i Norge, den generelle trusselsvurdering - vil Helle fra nu af blive bevogtet døgnet rundt af mindst to PET-bodyguards.

Helle har fået en forsmag på det nye liv her i valgkampen, hvor to PET-folk har fulgt hende ved samtlige offentlige optrædener og også mandsopdækket hende på Christiansborg.

PET vil også - på den ene eller anden måde - oprette en kommandocentral ved hendes bopæl, er byggeforeningshus på adressen Kuhlausgade 40 på Østerbro.

A la Downing Street
Afgående statsminister Lars Løkke ( V) og tidl. statsminister Anders Fogh Rasmussen ( V) har og havde PETkommandocentraler opstillet lige ved deres private bopæle. I begge tilfælde hos naboer. Det kan ikke lade sig gøre i tilfældet Thorning, for naboerne til begge sider har simpelt hen ikke plads i deres frimærke-små forhaver.

Derfor har der været spekuleret i, om PET måske pønsede på en sikkerhedsløsning a la Downing Street 10 - premierministerboligen i London - i Kuhlausgade. En sådan løsning betyder, at PET på den ene eller anden måde spærrer Kuhlausgade af ved henholdsvis Kildevældsgade i syd og Berggreensgade i nord.

En løsning, som indebærer, at beboerne i husnumrene mellem 36-56 og 31-47 i Kuhlausgade pludselig vil se sig selv boende inden for en art PET-befæstning, hvor de så må vise legitimation for at kunne komme til og fra denne del af Kuhlausgadeområdet.

Men den løsning tror tidl. operativ leder hos PET, Hans Bonnichsen, dog ikke rigtig på:

- Jeg tror ikke, at man lukker Kuhlausgade af i hver sin ende med gitre, som vi kender det fra Downing Street. det er meget udansk. Det ville sende forkerte signaler. Et signal, der kunne skabe utryhed - og ikke tryghed, siger Bonnichsen til Ekstra Bladet.

Måske mobil løsning
Bonnichsen vurderer, at PET vil finde en løsning, som vi kender den fra statsministrene Løkke og Fogh - men tilpasset forholdene i Helles kvarter:

- Det behøver ikke nødvendigvis være en PET-kommandocentral, man sætter op lige ved Helle Thornings bolig. Manpower kombineret med forskellige former for teknologi kan også gøre det. Eller kommandocentralen kunne placeres lige i nærheden. F. eks. på det nærliggende torv, eller den kunne indrettes i et mobilt køretøj.

- Der er mange muligheder, som PET kan bruge, og som af sikkerhedsmæssige grunde, kun de kan vide noget om, tilføjer Bonnichsen.

Har ingen holdning
Helle selv er sparsom i sine kommentarer til sin nye tilværelse som PET-døgnbevogtet:

- Det har jeg ingen holdning eller kommentarer til. Det bliver besluttet et andet sted end hos mig. Det er sådan, det er, siger Helle til Ekstra Bladet.

- Du får formentlig udsigt til PET-bunker hjemme ved privaten under en eller anden form..

- Det har jeg ingen holdning til. Det er ikke noget, jeg har indflydelse på, siger Helle.

De to PET-bodyguards, som foreløbig har fulgt Helle i tykt og tyndt de seneste tre uger lider ikke specielt meget af munddiarré.

- Er det sjovere at bevogte/beskytte en Helle Thorning end f. eks. en Lars Løkke?

- Det har jeg ingen kommentarer til, lyder det enslydende fra PET-vogter I og PET-vogter II.