Løkke erkender nederlaget

Lars Løkke Rasmussen har ringet til Helle Thorning-Schmidt og lykønsket hende med sejren

(Foto: Mogens Flindt)
(Foto: Mogens Flindt)

Lars Løkke Rasmussen erkender, at slaget er tabt.

Med 99 procent af stemmerne optalt trådte han sent torsdag aften frem og kommenterede nederlaget.

- Jeg må erkender, at der ikke er et parlamentarisk flertal bag regeringen. Jeg vil i morgen kl. 11.00 tage til dronningen og indgive min afskedsbegæring, siger Lars Løkke Rasmussen til TV2.

Med næsten alle stemmer talt op i Danmark og med et 1-1 mandatresultat på Færøerne er mandatfordelingen 90-87 i Helle Thorning-Schmidts favør.

Kort før midnat ankom Lars Løkke Rasmussen til Mogens Dahls Koncertsal på Islands Brygge, hvor han holdt tale for alle Venstre-folkene.

- Vælgerne har talt, stemmerne er talt op, Venstre er Danmarks største parti, og det kan I godt væres tolte af, for det var der ikke mange der troede, sagde den afgående statsminister.

Lars Løkke Rasmussen sagde efterfølgende, at han allerede har ringet til Helle Thorning-Schmidt og lykønsket hende med sejren.

Han mindede hende dog også om, at hun står foran en stor opgave.

- Vi giver nøglerne til et land, der har styr på sin økonomi.

Midt i valgnederlaget glædede han sig over, at der fortsat er flertal bag tilbagetrækningsreformen fra foråret, som blev indgået mellem Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti og De Radikale.

- Jeg er glad for, at det reformflertal, der blev dannet i foråret ikke bare er intakt, det er styrket, sagde Lars Løkke Rasmussen med henvisning til, at partierne bag tilbagetrækningsreformen samlet set er gået frem.

- Det betyder, at de store reformer, vi har aftalt kommer til at stå. Det må en hvilken som helst ny regering acceptere og leve med.

- Det er jeg glad for på danskernes vegne, for det er med til at gøre dansk økonomi robust og dermed skabe en bedre fremtid for Danmark, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Regeringen fortsætter
Når Lars Løkke Rasmussen har været hos dronningen og bedt hende indkalde parternes ledere til en såkaldt 'dronningeruinde', fortsætter VK-regeringen som et forretningsministerium. Det kan, som navnet antyder, føre Danmarks næødvendige forretninger, men ikke tage poklitiske initiatier.

Men der kan sagtens blive meget at gøre for forretningsministrene,. for det er langt fra givet, at Helle Thorning får nogen nem opgave, når dronningen i morgen - på baggrund af råd fra partierne - overlader hende at forhandle om at danne regering. Det kan tage tid.


Læs: Engell: En ny regering fødes i smerte