Valgeksperter: Helle bliver statsminister

Meningsmålingerne har nu været i rød bloks favør så længe, at eksperter kun giver Lars Løkke Rasmussen minimal chance for comeback

Helle Thorning-Schmidt har grund til at smile, hvis man skal tro valgeksperter. (Foto: Jens Dresling)
Helle Thorning-Schmidt har grund til at smile, hvis man skal tro valgeksperter. (Foto: Jens Dresling)

Helle Thorning-Schmidt og resten af rød blok kan godt begynde at finde champagnen frem.

Ifølge flere valgeksperter skal Lars Løkke Rasmussen sætte en slutspurt ind med aggressivitet og store kaniner, hvis han skal vende slagets gang. Det skriver Berlingske.

Gennem flere måneder har samtlige meningsmålinger peget på flertal til rød blok.

- Jeg tror ikke på, at blå blok kan nå at vinde, for vi har ikke set nogen meningsmålinger med blåt flertal, siger lektor i statskundskab Rune Stubager fra Aarhus Universitet.

Læs også: Optimistisk Løkke: Jeg kender danskerne

Det er netop meningsmålingernes entydige tendens, der får de tre eksperter, som Berlingske har talt med, til at forudsige et rødt flertal.

Læs også: Livstegn fra eftersøgt spindoktor

- Det er altid en chance for, at meningsmålingerne vender, men det er jo ikke kun i denne valgkamp, at regeringen har stået dårligt. Det er jo faktisk cirka i halvandet år, at regeringen i meningsmålingerne har ligget til at tabe. Og det er klart, at når meningsmålingerne måned efter måned viser, at regeringer ligger til nederlag, så måler man altså ikke forkert, siger Roger Buch, valgforsker fra Journalisthøjskolen i Aarhus.

Professor i statskundskab Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet tror heller ikke på, at Lars Løkke Rasmussen pludselig får flertal.

- Der er jo en partilederdebat i aften, men så skal Lars Løkke Rasmussen virkelig trække kaniner op af hatten. I det jeg har set ind til nu, der synes jeg ikke, at der er noget, som tyder på, at der vil ske noget voldsomt, men vi er jo før blevet overrasket, siger Søren Risbjerg Thomsen til Berlingske.

Læs også: Løkke: Vestager skal ikke i blå regering

Ved valget i 1998 lykkedes det den daværende statsminister, Poul Nyrup Rasmussen, at vende et truende nederlag til sejr over favoritten Uffe Ellemann-Jensen, men eksperterne tvivler på, at Løkke kan lave en 'Nyrup'.

- Nyrup var knap så meget bagud i den sidste måned af valget, som Løkke er nu. Han skal altså have exceptionelt godt fat i tvivlerne på eksempelvis økonomi-spørgsmålet, hvis han skal have sat det sidste stød ind, siger valgforsker Roger Buch.