Thorning vil hæve den kriminelle lavalder

Fem dage før valget fremlægger oppositionslederen sine planer for de første 100 dage som statsminister.

Helle Thorning-Schmidt (S) vil hæve den kriminelle lavalder i løbet af sine første 100 dage som statsminister. (Foto: Jens Dresling)
Helle Thorning-Schmidt (S) vil hæve den kriminelle lavalder i løbet af sine første 100 dage som statsminister. (Foto: Jens Dresling)

Man skal ikke sælge skindet, før bjørnen er skudt. Men Helle Thorning-Schmidt mener at have sigtekornet så sikkert indstillet på dyret, at hun nu fremlægger en plan for sine første 100 dage som statsminister.

Det sker i Politikens søndagsavis.

- Det er måske lidt kålhøgent at lave sådan et interview. Men på den anden side har vælgerne også krav på at vide, hvad der sker, hvis vi vinder, siger Socialdemokraternes leder.

Hendes førsteprioritet er at få gang i væksten i den danske økonomi ved at fremrykkede offentlige investeringer, give virksomheder mulighed for straksafskrivning og skabe nye offentligt-private partnerskaber.

Samtidig vil Thorning lancere en 'konkurrenceevnepakke'.

- Vi skal omdefinere erhvervsstøtten, så det bidrager til vores konkurrenceevne. Og vi skal have en samtale med lønmodtagerne, så der er en vis løntilbageholdenhed, siger Helle Thorning-Schmidt.

Helt konkret plan har rød bloks statsministerkandidat desuden en række ting, hun vil ændre med det samme.

- Vi vil gerne sætte den kriminelle lavalder op til 15 år, nævner Helle Thorning-Schmidt, som også vil give skolebørnene i 0. klasse to lærere.

Samtidig skal regeringens SU-ændringer rulles tilbage, ligesom der skal samles op efter indsnævringen af dagpengeperioden.

- Så bliver vi også nødt til at etablere et opsamlingsår for dem, der er på dagpenge, så vi ikke har 38.000, der risikerer at stå uden forsørgelsesgrundlag i juli næste år, fortæller partilederen.

Og endelig skal der sættes gang i etableringen af de omdiskuterede bompenge for bilkørsel ind og ud af København.

- Vi vil gå i gang med at diskutere med omegnskommunerne og Københavns Kommune om, hvordan vi får etableret vores betalingsring, siger Helle Thorning-Schmidt.