R's udlændingekrav lige til højrebenet

Valgsejren kommer ikke i fare med de radikale udlændingekrav, siger Morten Østergaard - Men DF's Peter Skaarup banker til sagen med højrebenet

De nye radikale meldinger på udlændingeområdet ligger lige så godt til Peter Skaarups højreben som fodbolden i den kamp, som DF forleden vandt over de radikale på Israels Plads i København. (Foto: Gregers Thyco)
De nye radikale meldinger på udlændingeområdet ligger lige så godt til Peter Skaarups højreben som fodbolden i den kamp, som DF forleden vandt over de radikale på Israels Plads i København. (Foto: Gregers Thyco)

VK-regeringen vinder ikke sit fjerde folketingsvalg i træk, blot fordi De Radikale nu bringer udlændingedebatten ind i centrum af valgkampen ved at stille syv krav på området til eventuelle kommende regeringens forhandlinger med S og SF.

Det siger De Radikales finansordfører Morten Østergaard.

- Det er afgørende, at vælgerne ved, hvor de har Det Radikale Venstre. Vore syv punkter rummer både enighed og uenighed med resten af oppositionen.

Helle og Sohn afviser blankt
- Det kommer ikke som et stort chok, men er relativ velkendt, siger Morten Østergaard.

De Radikale kræver 24-års reglen og tilknytningskravet fjernet, så muligheden for familiesammenføring lempes.
Se: Hallo, Villy - vil du af med 24-års-reglen?

De Radikales ønskeseddel, som bakkes op af Enhedslisten, er ømtålelig. Kravene afvises blankt af S-formand Helle Thorning-Schmidt og SF's gruppeformand Ole Sohn, men Helle Thorning ville søndag formiddag ikke kommentere emnet.

Peter Skaarup på banen
Derimod lå bolden lige til højrebenet hos Dansk Folkepartis næstformand Peter Skaarup.
Læs: Manu springer ud som DF'er

- Det er farligt, at De Radikale nu sætter spørgsmålstegn ved den faste og fair udlændingepolitik. Den ligger i ruiner, hvis De Radikale får indflydelse, siger han.

Udlændingepolitikken er ifølge ham vigtig for at forhindre tvangsægteskaber, især for unge piger med anden etnisk baggrund.
Læs: Thorning: Syret snak fra DF om 24-års-reglen

Usikkerheden om Villy
Fredag fastslog Helle Thorning-Schmidt, at 24-års reglen og tilknytningskravet ligger fast i næste valgperiode.

Hendes garanti kom, fordi Villy Søvndal skabte tvivl om 24-års-reglens fremtid i den anden valgperiode. Søvndal ønsker dog ikke at kommentere den radikale melding.

- Fogh vandt tre valg blandt andet på en stram udlændingepolitik. Risikerer I ikke at spille magten over til Lars Løkke?

- Der kommer en ny udlændingepolitik, hvis oppositionen vinder valget. Vi er enige om at ændre asylregler, skærpe indsatsen mod tvangsægteskaber og fjerne regeringens pointsystem, siger Morten Østergaard.

Fakta om 24-års-reglen
* Formålet med reglen er at hindre tvangsægteskaber og proforma-ægteskaber.

Reglen hindrer ikke indgåelse af ægteskab, men alene tildeling af opholdstilladelse i Danmark.
* For at kunne få familiesammenføring efter regeringens pointsystem skal ansøgerne opnå et vist antal point igennem et system, der belønner sprogkundskaber, erhvervserfaring og uddannelse.
* Ansøgere under 24 år skal samle 120 point, mens ansøgere over 24 år skal samle 60 point. Ansøgerne skal desuden bestå en indvandringsprøve.

Særlige krav:
* Tilknytningskrav: Ægtefællernes samlede tilknytning til Danmark skal være væsentlig større end deres samlede tilknytning til et andet land.
* Økonomi: Den herboende part skal stille 100.000 kroner som garanti; vedkommende må ikke have modtaget kontanthjælp i tre år.
* Bolig: Den fælles bolig skal have mindst 20 kvadratmeter pr. person eller højst rumme to personer pr. værelse.

Konsekvens:
*Den seneste undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd - SFI - fra 2009 viser, at de strammere regler har ført til, at unge med etnisk minoritetsbaggrund gifter sig senere.

Kritik og nye problemer:
* Der mangler dokumentation for, at 24-års reglen har forhindret tvangsægteskaber.
* Undersøgelsen viser også, at flere er udvandret til Sverige, mens en ny type ægteskaber - nemlig 'pendlerægteskaber' er opstået.
* 24-års reglen er i årenes løb blevet kritiseret for, at ramme for mange, ramme bestemte grupper og for at være for nem at komme udenom.

Kilde: nyidanmark.dk, Wikipedia, Kristelige Dagblad og Ritzau