Eksperter: Sådan redder du din røv, Helle

De to politiske kommentatorer, Peter Goll og Hans Engell, giver deres bud på, hvordan Thorning skal håndtere den nye skattesag

Helle Thorning-Schmidt svarer på spørgsmål omkring den nye skattesag. (Foto: Mogens Flindt)
Helle Thorning-Schmidt svarer på spørgsmål omkring den nye skattesag. (Foto: Mogens Flindt)

Stå stille, Helle.

Helt, helt stille.

Det er rådet fra de to politiske kommentatorer, Hans Engell og Peter Goll, da ekstrabladet.dk beder om deres bud på Helle Thorning-Schmidts bedste næste skridt i den nye skattesag om uberettiget fradrag.

- Hun skal holde dén kurs, hun lagde i tv-duellen i aftes, og ikke sige mere om dén sag, siger Hans Engell, mangeårig iagttager og deltager i dansk politik, til ekstrabladet.dk.

- Hvis først hun åbner op for sagen, vil det være en historie uden ende.

LÆS OGSÅ: Derfor undlader Løkke at tvære Helle

Kritik fra begge sider
Peter Goll er enig.

- Hun har valgt en strategi om, at hun ikke vil udtale sig om personlige sager - den valgte hun allerede under den første skattesag om hendes mands skattepligt - og den strategi skal hun holde ved.

- Det værste, hun kan gøre, er at skifte, for det høster kritik fra begge sider, hvis man pludselig skifter holdning og udtaler sig om en sag, som man hele tiden har sagt er personlig, siger han.

Find lækken!
Mens Helle står stille, er der til gengæld ikke noget i vejen for, at andre socialdemokrater eller SF'ere for den sags skyld forsøger at finde ud af, hvor historien kommer fra.

- Det er klart, at hvis denne her historie på nogen måde kan kobles til Venstre - hvis det viser sig, at historien er plantet hos B.T. fra blå bloks side - så skal man S-SF forsøge at få det ud. For så ender sagen som en boomerang hos Løkke - og det gør ondt. Men Helle selv må ikke foretage sig noget, lyder det fra Peter Goll, der ikke mener, sagen rykker noget

- Folk har taget stilling.

Kan vi betro hende magten?
Hans Engell vurderer, at Thorning både kan høste sympatistemmer, men også miste vælgere på sagen.

Mange vælgere tror, at historien er plantet, og at det næppe er noget tilfælde, at B.T. bringer den midt under valgkampen.

- Omvendt vil mange tænke: 'Kan vi betro Helle Thorning-Schmidt nøglen til Statsministeriet, når hun ikke engang kan finde ud af at læse sin egen årsopgørelse?'.

Thornings problem er, vurderer Engell, at sagen - hvor tynd den end må være - kaster lys over forskellen på det liv, S-formanden og hendes kernevælgere, lever.

- Hvis man f.eks. er 3F'er og bor i en to-et-halvt-værelses i Brøndby og ens kone er på dagpenge, kan det godt være, at man har lidt svært ved at forstå, at partiformanden ikke har opdaget, at hun har fået dobbelt personfradrag i otte år.

- Det bedste, der kan ske for Helle Thorning, er, at denne historie forsvinder helt ud af mediebilledet i morgen, siger Engell og tilføjer:

- Sagen tager alt for meget sendetid fra hendes politiske kampagne.

Følg Ekstra Bladet på Facebook HER

Betalte for lidt i skat
Den nye skattesag bunder i, at Helle Thorning-Schmidt uberettiget fra 1999 til 2008 har udnyttet sin mand Stephen Kinnocks danske skattefradrag og dermed betalt for lidt i Skat, skriver B.T.

Da fejlen - som Skat har taget ansvaret for - blev opdaget, var sagen ifølge avisen forældet.

Helle Thorning-Schmidt har intet juridisk gjort forkert. Og Thorning selv afviser, at sagen har noget på sig.

Politiet bedt om at gå ind i sagen
Efter Løkkes udmelding om, at han vil have undersøgt, hvordan de personfølsomme oplysninger om Helle Thorning-Schmidt er kommet i hænderne på B.T. har skatteministeriet oplyst, at de vil bede politiet gå ind i sagen.